Evo zašto ne biste smjeli ostavljati vrećicu od crnog čaja u šalici dok ga pijete

Čaj mnogi piju samo kada osjećaju simptome prehlade ili gripe, no čaj je mnogima omiljen napitak i tijekom ljetnih mjeseci. Ovisno o vrsti čaja, neki obiluju antioksidansima što je odlično za zdravlje i prevenciju nekih bolesti uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala, posebice - crni čaj!

Ovaj napitak može pomoći boljoj kontroli krvnog tlaka i zaustaviti opasno sužavanje arterija, a istraživanja ukazuju da crni čaj smanjuje šanse i znatno usporava razvoj raka.

Znanstvenici su proveli istraživanja na više od 500 ljudi i dokazali da flavonoidi u crnom čaju smanjuju proizvodnju štetnog kolesterola, a s time izrazito smanjuju opasnost od moždanog i srčanog udara, pomaže kod proljeva, koristi se za smirivanje glavobolje, poboljšava mentalne sposobnosti, Jeste li među onima koji svoje vrećice čaja ostavljaju u šalici cijelo vrijeme dok ne ispiju čaj? Onda je ovo tekst za vas.

Stručnjak za čaj Ed Eisler, iz JING-a, tvrdi da nije dobra ideja ostaviti vrećice crnog čaja da se cijelo vrijeme namaču u šalici. Nerijetko su takvi čajevi u vrećicama znatno slabije kvalitete, odnosno s manje po zdravlje blagonaklonih sastojaka. Dok su u vrećici, listići čaja nemaju prostora "ploviti" po vrućoj vodi i prožimati je okusom. Puno korisnih sastojaka "izmiče" kada pripremate čaj iz vrećice, poručuje Ed. Smatra kako mnogi ostavljaju vrećice čaja u šalici cijelo vrijeme doko ga ispijaju kako bi dobili "jači okus". No, upravo se na taj način gubi punoća okusa čaja i on dobija gorki, opori okus.

Izvor: vecernji.hr

 

19.05.2017 u 10:02