Evo zašto mladi Hrvati 'bježe' u Kanadu

Mnogi su za svoje stalno ili privremeno odredište izabrali Kanadu, zemlju u koju sve više odlaze mladi i obrazovani ljudi, piše net.hr.

U Kanadu neki odlaze u individualnom aranžmanu, a neki u okviru programa Work Canada, koji nudi posao na dvije godine, a nakon toga i mogućnost stalnog boravka. Razlozi zbog kojih ljudi odlaze iz Hrvatske su razni, ali na prvom mjestu i dalje je nezaposlenost.

Broj nezaposlenih raste

Unatoč turističkoj sezoni i sezonskom zapošljavanju broj nezaposlenih u Hrvatskoj je u porastu. Bez posla je gotovo 300 tisuća ljudi, a ovakav trend u ljetnim mjesecima zabilježen je još samo dva puta.

U kanadskoj ambasadi u Hrvatskoj kažu da je interes za radom u toj državi velik. U dvije godine 655 mladih zaposlilo se na ovaj način, a zbog ograničenih kvota još toliko zahtjeva je odbijeno. Traže se inženjeri, računalni operateri, pomoćni radnici...

U Kanadi nema krize

Lista potencijalnih poslova je velika, jer kanadska je ekonomija krizu relativno bezbolno prebrodila. "Imamo stopu nezaposlenosti od 7 posto, a u Hrvatskoj ona iznosi oko 20 posto. Ovdje su mladi najviše pogođeni. I u Kanadi su, ali svakako u Kanadi imaju znatno veće šanse, to je ekonomska realnost dviju zemalja", kazao je za Al Jazeeru Balkan Edwin l.Loughlin, ambasador Kanade u Hrvatskoj.

Kanada će ove godine primiti oko 260 tisuća imigranata, najviše iz Indije i Kine, a procjenjuje se da će nakon dvije godine privremenog boravka, najmanje 10 posto njih zatražiti stalni boravak.