Evo kako se treba ponašati moderni džentlmen

džentlmen, muškarac

Ipak, toliko daleko ne bismo išli u ocjeni uglađenosti manira muškaraca u modernom društvu, međutim da su džentlmeni postali manjina to je i više nego jasno. U tekstu donosimo neke osobine koje bi trebao imati uglađeni i časni muškarac u suvremenom dobu.

Prema Riječniku hrvatskog jezika Vladimira Anića džentlmen je 'osoba koja se odlikuje plemenitošću, uglađenošću i časnim odnosom prema drugome'. No često se pojmu i smanjuje opseg te se isključivo razmatra u kontekstu ponašanja muškaraca prema ženama. Portal Elite Daily donosi pet osobina koje bi trebao imati svaki moderni džentlmen.

Moderni džentlmen uvijek ima viziju

Složit ćete se da osoba u svojim srednjim dvadesetim godinama, koja nema baš nikakav plan u životu pa ni onaj maštovitiji, izgleda poprilično izgubljeno.

Može biti privlačno objavljivanje motivacijskih statusa na Facebooku, no ako je to sve na čemu radite, zapravo ne radite ništa.

Pravi strastveni muškarac uvijek stremi nečemu boljem i nastoji to postići svojim idejama i akcijama, što ujedno i žene obožavaju vidjeti.

Moderni džentlmen je staložen i osoba od povjerenja

Svi imaju svoje dobre i loše dane, no ako vas svaka sitnica, poruga i/ili provokacija izbacuje iz takta više ste dječarac nego li muškarac pristojnih manira i snažnog garda koji je teško pokolebati.

Kako će djevojka očekivati od vas da je zaštitite u potrebnim trenucima, ako i sami pucate previše brzo i previše često.

Moderni džentlmen je skroman i realan

Kada mu ide dobro na poslu ili na faksu ne uzdiže se previsoko, a kada mu ide loše, ne gubi glavu, nego i takve okolnosti spremno prihvaća.

Marljiv je te u crnim trenucima ne optužuje cijeli svijet da mu je nešto dužan, a isto tako kada su ona vedrija razdoblja ne šepuri se okolo pokazujući kako je jako važan, nego je eventualno ležeran.

Moderni džentlmen se besprijekorno izražava

Ovo se toliko ne odnosi na to da mu je svaka rečenica ili riječ gramatički točna (mada je i to svakako bitno) nego više na onaj dio iz definicije 'časnim odnosom prema drugome'.

Ako ste postigli neki uspjeh, a usput stekli i neke financijske beneficije, zbilja je neukusno rugati se siromašnima, ili vršiti bilo kakve druge verbalne akcije koje su nečasne prema drugima.

Moderni džentlmen živi za nešto veće od njega samoga

Svi uspješni ljudi imaju jednu zajedničku crtu - fokusirani su na stvaranje vrijednosti za svijet, a ne na stvaranje zarade, piše Elite Daily.

Treba se boriti za neke više ciljeve od samog sebe - a upravo to se od modernog džentlmena i traži.

Ne može dakako svatko od nas pronaći lijek za rak, ali primjerice pokloniti malo pažnje obezvrijeđenim i omalovaženim ljudima može. Samim takvim činom i sami ćete se osjećati većima.

Okanite se dječjih igrica i potrudite se težiti nečemu značajnijem. Neće vas baš nitko upamtiti zbog toga što sjedite na kauču i gledate humoristične serije.

izvor: srednja.hr