Erick Munk ulovio neobičnu ribu u Dunavu

EGZOTIČNE RIBLJE VRSTE U BARANJSKIM VODAMA

Kao i mnogo puta dosad, stigli su do Zmajevačkog dunavca (u neposrednoj blizini Szunyog csarde), raspakirali pribor i zabacili. Odlučio se za ribolov na kišnu glistu. Nekoliko trenutaka nakon što su započeli s ribolovom, štap mu je ''proradio'', a iz vode je izvukao crnu, 15-ak centimetara dugu ribu, koju ni on ni njegovi prijatelji nikada nisu vidjeli.

- Sliči na malog soma, ali som nije. Leđna peraja joj je poput one kod morskog psa, a donju ne mogu ni opisati. Pomislio sam da sam upecao vraga - priča u polušali Erick, napominjući kako je neobičan ulov fotografirao i vratio ga u vodu. Na osnovi fotografije, bacio se u istraživanje i na jednoj mađarskoj internet-stranici našao podatak kako je, najvjerojatnije, riječ o ribi latinskog naziva Neogobius Syrman, koju neki prevode s glavoč ili gorlač.
- Ako je to ''moja'' riba, onda živi u Crnom i Azorskom moru, odnosno Kaspijskom jezeru, a može se naći i u dijelovima Dunava, Dnjestra, Dnjepra i Dona, najviše kod ušća spomenutih rijeka - prepričava sadržaj web stranice, naglašavajući kako postoji nekoliko vrsta tih riba, koje se razlikuju po boji i nekim sitnijim pojedinostima.
Mađari su, kaže, jedini ulovljeni primjerak u njihovoj zemlji zabilježili 1997. godine, kada ga je jedan ribič ulovio na Dunavu u blizini grada Baje. Za ulov takvog glavoča u Hrvatskoj, tvrdi, nije čuo.

Sudeći po spomenutoj mađarskoj web stranici, riječ je o jestivim ribama, koje nemaju gotovo nikakvu gospodarsku važnost. Slični primjerici, točnije podvrste te ribe (talijanski glamoč), ulovljeni su na nekim talijanskim rijekama u Toskani. Hrani se malim račićima, crvima i mekušcima.I.Getto.

glas-slavonije.hr