El Chapa u zatvoru prati 400 nadzornih kamera

El Chapo
Guzman se kriminalom počeo baviti još kao tinejdžer, a posao je učio od oca, sitnog dilera marihuane. No, za razliku od svog nasilnog oca, Guzman je vrlo brzo napredovao u unosnom biznisu. Godine 1989. osniva kartel Sinaloa i vrlo brzo postao je broj jedan u svjetskom narkobiznisu. U njegov džep počinju se slijevati milijuni dolara, zbog čega je više puta bio na „Forbesovoj" listi najbogatijih ljudi na svijetu. No, vodeća pozicija među vođama narkokartela učinila ga je i metom meksičkih vlasti, ali i američke DEA-e.

Pod optužbom za krijumčarenje tona droge, El Chapo je iza rešetaka prvi put završio 1993., kada je osuđen na 20 godina zatvora.

Iako je kaznu počeo služiti u strogo čuvanom zatvoru, zahvaljujući potkupljivim čuvarima Guzman je neometano nastavio voditi svoj biznis. U zatvoru ga je dočekala još jedna optužnica podignuta pred sudom u San Dijegu. Tamošnje tužiteljstvo teretilo ga je za krijumčarenje kokaina u Kaliforniju te za pranje milijardi dolara zarađenih krijumčarenjem droge.

Kada je meksički Vrhovni sud odobrio njegovo izručenje Sjedinjenim Državama, Guzman je isplanirao bijeg želeći pod svaku cijenu izbjeći odlazak u američki zatvor. Uz pomoć zatvorskog osoblja, u siječnju 2001. izašao je iz zatvora skrivajući se u košari za veš.

Istraga je pokazala da je Guzmanov bijeg omogućilo čak 78 zaposlenika zatvora, uključujući i upravitelja. Punih 13 godina Guzman se skrivao od vlasti, a za to se vrijeme oženio, dobio djecu i gradio svoju narkoimperiju.

Meksičke vlasti povremeno su i uhvatile nekoga iz Guzmanove pratnje, ali moćni narkobos bio je neuhvatljiv. I uvijek korak ispred svojih progonitelja. Američke vlasti nudile su nagradu od pet milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog uhićenja, ali ni to nije pomoglo. Sve do 2014. kada su progovorili Guzmanovi uhićeni suradnici.

Sedam dana prije uhićenja, vlasti su imale informaciju gdje će se točno El Čapo nalaziti, ali dok su vojnici pokušavali razvaliti čelična vrata, narkobos im je pobjegao kroz mrežu tunela. Prije povlačenja u planine, El Chapo je želio provesti nekoliko dana u hotelu na plaži Mazatlan sa suprugom, bivšom misicom Emma Coronel Aispuro, i kćerkama bliznakinjama i to ga je koštalo slobode.

Uhićen je 22. veljače 2014. u apartmanu te prebačen helikopterom u najčuvaniji zatvor Altiplano. Meksički predsjednik Nijeto nakon Guzmanovog uhićenje primio je čestitke od svih predsjednika južnoameričkih država, a čestitke su stigle i iz cijelog svijeta.

U Meksiku se vodila pravna bitka hoće li Guzmana izručiti Amerikancima, s obzirom na to da je bio optužen i u Meksiku, a dok su sudovi odlučivali o raznoraznim žalbama, El Chapo je isplanirao novi bijeg iz svoje oskudne ćelije u kojoj je bio pod 24-satnim videonadzorom.

Iz maksimalno čuvanog zatvora pobjegao je 11. srpnja 2015. u 20.52 sata, kada je kamera zabilježila da odlazi u dio ćelije gdje se nalazi tuš. Na snimci se vidi El Čapo kako nestaje iza zidića pored prostora za tuširanje.

Pobjegao je kroz tunel dug kilometar i po koji je vodio od njegove ćelije do napuštenog gradilišta. Tunel se nalazio na dubini od 10 metara, a do njega se spustio ljestvama. Tijekom svog drugog, šestomjesečnog bijega, El Čapo nije mirovao.

Planirao je snimanje biografskog filma, a na tajnoj lokaciji našao se i s poznatim američkim glumcem Sean Pennom. Penov intervju s najtraženijim bjeguncem na svijetu objavio je časopis "Rolling Stone", a neki vladini dužnosnici neslužbeno su potvrdili da im je taj intervju pomogao u hvatanju El Čapa.

- Dobavljam više heroina, metamfetamina, kokaina i marihuane od ikoga na svijetu. Imam flotu podmornica, zrakoplova, kamiona i brodova - pohvalio se glumcu El Čapo u intervjuu snimljenom na tajnoj lokaciji.

Narkobos je vraćen u zatvor iz kojeg je pobjegao, ali ovaj su put sigurnosne mjere dodatno pooštrene. Broj nadzornih kamera je povećan pa meksičkog narkobosa sada prati 400 kamera, a čuvari s kamerama na kacigama stalno ga sele iz jedne ćelije u drugu kako bi izbjegli da ponovo iskopa tunel. Osim toga, u zatvorske podove ugrađene su čelične šipke, a u zatvoru se nalaze i psi trenirani da ga pronađu po mirisu. Iako su meksičke vlasti odobrile njegovo izručenje SAD, El Chapo za sada žalbama izbjegava prebacivanje u američki zatvor.