FOTO  Dva oceana se dodiruju, ali se njihove vode ne miješaju!

oceani

... granica između dva oceana jasno vidljiva - kao na zemljopisnoj karti, ostavljajući dojam da njihove vode ne mogu se izmiješaju.

Atraktivni snimak napravljen je negdje kod najjužnijeg vrha Južne Amerike. Međutim, granica između dva oceana je samo neko vrijeme jasno vidljiva, jer se vode oceana ipak miješaju, samo što taj proces traje "malo" duže nego što bismo očekivali, objašnjavaju stručnjaci, prenosi Tanjug.

Naime, da bi se njihove vode izmiješale jedva par centimetara, potrebno je nekoliko dana, jer i za ovako velike vodene površine vrijede isti mehanizmi miješanja kao i za druge tekućine: difuzija dvije tekućine i fizičke uznemirenost.

Difuzija, odnosno širenje ili razlijevanje kod tekućine je izuzetno sporo, tako da kod oceana duljina tog procesa najviše ovisi od fizičke agitacije, to jest fizičkih utjecaja na miješanje - valova, struja, vjetrova ...

Također, gustoća oceana može utjecati na stvaranje ove vidljive "granice", uslijed razlike u salinitetu vode, a zatim su tu i priljevi slatke vode od topljenja ledenjaka, velike rijeke koje unose i izvjesnu količinu gline u ocean i mijenjaju mu gustoću i boju.

Međutim, i vode oceana se, na kraju, ipak izmiješaju, zaključuju stručnjaci.