Duhanska industrija koja traži budućnost u cigareti bez dima

Obilazak tvornice Japan Tobaccoa u Kyotu, kao i posjet sjedištu te treće najveće svjetske duhanske industrije u Tokiju, bila je prilika za uvid u organizacijska i tehnološka rješenja suvremene proizvodnje duhana kao i u trendove na globalnom duhanskom tržištu. S obzirom na to da se otprije nekoliko mjeseci Japan Tobacco (JT) u ulozi uvoznika pojavio i na hrvatskom tržištu, bilo je zanimljivo vidjeti i s kim će se to za tržišne udjele boriti TDR. JT, vrlo vjerojatno, neće pokretati proizvodnju u Hrvatskoj jer su već kupili tvornici u Srbiji. Najpoznatiji brandovi u našoj zemlji su im Winston i Camel.

Inače, tvornica u Kyotu najveća je tvornica među sedam tvornica JT-a. Počela je raditi 1982. godine, prostire se na 260.000 prostornih metara i gotovo je potpuno automatizirana premda zapošljava 540 ljudi. Ima maksimalan kapacitet od 60 milijardi cigareta godišnje, a prošle godine su ih proizveli 40 milijardi.

Sedam godina rasta

Povijesni podaci govore da je tvornica u Kyotu unatrag sedam godina znatno povećala proizvodnju. Primjerice, ne tako davne 2002. godine proizveli su dvostruko manje cigareta nego lani.

Najviše su lani proizveli cigareta iz Mild Seven obitelji (26 milijardi), a s 5,6, odnosno četiri milijarde prate ih Caster i Seven Stars cigarete. Iz tvornice izlaze 44 različita brenda, od toga su 45 posto domaći brendovi JT-a.

Iako tvornica u Kyotu ima sve faze proizvodnje od zaprimanja obrađenog duhana preko njegova raspakiravanja, aromatiziranja i rezanja do pakiranja, u obilasku su domaćini pokazali samo dio pogona s golemim linijama za pakiranje cigareta. Među ostalim, mogla se vidjeti robotizirana dostava sirovine za pakiranje (papira, kartona, duhana i ostalih materijala) koja se obavlja s pomoću vozila koja jednostavno prate iscrtane trake na podu pogona, ali i najbrža japanska linija za pakiranje koja izbacuje 16.000 cigareta u minuti. Ako umjesto cigareta zamislite njihovu protuvrijednost u novčanicama, onda vam se može činiti da gledate jednu od najbržih svjetskih tiskara novca. Zanimljivo je da se posjet velikom ali sofisticiranom pogonu dopušta tek nakon pranja ruku te uz zaštitnu odjeću koja potpuno prekriva tijelo, noge i glavu. Objašnjeno nam je da cigarete nisu hrana, ali se ipak stavljaju u usta pa posebnu pažnju posvećuju sanitarnim uvjetima proizvodnje. Iako je cigareta relativno jednostavan proizvod, u Kyotu je moguće vidjeti vrlo složena tehnološka rješenja linija za proizvodnju i pakiranje cigareta koja omogućuju prilagođavanje dimenzijama i vrstama pakiranja.

U sjedištu Japan Tobacca doznali smo da je JT jedini proizvođač cigareta u Japanu. Naime, zaštićen je zakonom, ali je ionako malo vjerojatno da bi se konkurenti JT-a odlučili za pokretanje proizvodnje u Japanu. Naime, Japan je poznat po izrazito skupoj radnoj snazi, a sigurno je i da zbog cijene zemljišta Japan nimalo nije privlačan za takvu vrstu ulaganja.

JT je sve do 2005. godine zarađivao više na velikom domaćem tržištu nego na internacionalnom. Tada su u Japanu prodali 213 milijardi cigareta, a na internacionalnom tržištu milijardu manje. No, kako u posljednjih deset godina prodaja na japanskom tržištu pada, orijentirali su se na povećanje prodaje u inozemstvu te u tome bilježe uspjehe. Lani su na japanskom tržištu tako prodali 159,9 milijardi cigareta, a na internacionalnom 445,9 milijardi!

Presudne akvizicije

Za ovu godinu procjenjuju pad prodaje od oko 7 milijardi cigareta, a 11 milijardi na internacionalnom. JT uz BAT i Phillip Morris, kao glavne konkurente, drži 65 posto japanskog te 10,4 posto globalnog tržišta cigareta. Ukupno su aktivni u 120 zemalja, a uz postojani organski rast svojevrsne povijesne prekretnice bile su akvizicije neameričkog dijela biznisa RJR Nabisca kao i Gallagher grupe.

Samo u duhanskom biznisu broj zaposlenih JT-a povećao se sa 23,7 tisuća u 2006. na 36 tisuća u ovoj godini. S obzirom na to da, baš kao i hrvatski TDR, i JT ubrzano diverzificira svoj poslovni portfelj, on ukupno zapošljava 50.000 ljudi. Naime, agresivno razvijaju prehrambeni i farmaceutski biznis. Internacionalizacija i diverzifikacija biznisa logičan je odabir menadžmenta JT-a jer je profitabilnost domaćeg duhanskog biznisa pod sve većim pritiskom. Japan je po mnogo čemu egzotičan pa tako i po duhanskom tržištu. Pušači su na javnim površinama izgnani u posebne, male i posebno opremljene pušačke zone. Nigdje na cesti ne možete pronaći opušak. U restoranima su pak poprilično liberalni prema pušenju, a automati s cigaretama (koje se može koristiti uz osobnu iskaznicu) mogu se naći na svakom koraku. Kako je japanska vlada nedavno znatno podigla trošarine, dodatno je pala prodaja cigareta. EBITDA JT-a na domaćem tržištu pala je tako 326 milijardi jena u 2007. na 257 milijardi jena u ovoj godini. Profitabilnost internacionalnog duhanskog biznisa pod snažnim je pritiskom tečajnih usklađivanja, ali volumeni prodaje su impresivni.

Inovacije

Zanimljivo je da je japansko ministarstvo financija 50-postotni vlasnik JT-a, a u dioničarskoj strukturi još se mogu naći krupni institucionalni ulagači te moćne japanske financijske kuće. Poprilično dojmljiva vlasnička struktura.

Uz internacionalizaciju i diverzifikaciju u svom poslovanju, u JT-u posebnu pažnju posvećuju i inovativnim proizvodima. Tako su prije nekoliko mjeseci na domaćem japanskom tržištu plasirali Zero Style Mint “cigarete”. Riječ je zapravo o novoj vrsti proizvoda koji imitira cigarete; to je cjevčica u kojoj se zamjenjuju nikotinska punjenja. Nikotin se inhalacijom preko desni unosi u krvotok “pušača”, nema paljenja cigarete i štetnog cigaretnog dima. Ukratko, riječ je o jednom od pokušaja pretvaranja duhanskog biznisa u čisti nikotinski biznis.

Iako postoje dvojbe o štetnosti bezdimnih “cigareta”, prve reakcije japanskog tržišta iznenadile su JT. Ne mogu proizvesti dovoljno Zero Style Mint cigareta.

Preuzeto sa www.vecernji.hr