Država koja je s najsnažnijom putovnicom i dalje je...

japanska putovnica , japan, putovnica
Europske zemlje su također imale dobre rezultate jer su zemlje članice Europske unije s Norveškom i SAD-om, popunile mjesta iza tri vodeće zemlje, ali Velika Britanija i dalje doživljava blagi pad na rang-listi, piše Poslovni.hr.

Država koja je ušla u 2019. godinu s najsnažnijom putovnicom i dalje je Japan. Istraživanje je provela agencija Henley Passport Index koja vrši mjerenja u koliko država svijeta možete ući s putovnicom svoje zemlje.

Stanovnici Japana sa svojim putnim ispravama mogu ući u 190 država svijeta. Zanimljivo je istaknuti da je Južna Koreja poboljšala poziciju na listi pridružujući se Singapuru, nudeći pristup u čak 189 država. Kada je riječ o Aziji, Kina je skočila za skoro 20 mjesta u samo dvije godine i to s 85. pozicije tijekom 2017. godine na 69. mjesto.

Dakle, prvo mjesto kada je riječ o putovnicama i dalje drži Japan čiji stanovnici mogu otputovati u čak 190 država, zatim slijede Singapur i Južna Koreja sa 189, onda dolaze Francuska i Njemačka sa 188, Danci, Finci, Talijani i Šveđani mogu otputovati u 187 zemalja, a stanovnici Luksemburga i Španjolske u 186.

Također, na listi su visoko pozicionirane i Austrija, Nizozemska, Norveška, Portugal, Švicarska, Velika Britanija i SAD.