Drogom snabdijevaju 90 posto svijeta

avganistan
Nema osobe koja tamo nije probala drogu, a rijetko tko se izborio s ovisnošću.

Ipak, sada je više od miliojun od ukupno 35 milijuna Afganistanaca koji su ovisni o narkoticima. To je, zapravo, najveća stopa narkomana po glavi stanovnika u cijelom svijetu. Oni su i najveći izvoznici ove opasne materije koja je odnijela na milijune života, ali se i dalje pronalaze ilegalni načini njene prodaje.

Razlozi zašto se baš toliki broj Afganistanaca okreće drogi su veoma složeni. Ipak, jasno je da su desetljeća nasilja odigrale tu veoma bitnu ulogu. Uzgoj opijuma u Afganistanu dostigao je rekordan broj svih vremena u 2013. godini, iako su SAD potrošile više od 7 milijardi dolara u borbi protiv proizvodnje opijuma u protekloj desetljeću. Iako je to zabranjeno, njegova proizvodnja ipak raste iz godine u godinu. Opijum se koristi kao jedan od glavnih sastojaka za dobivanje heroina.

Afganistanski uzgajivači su imali čak 209.000 hektara maka 2013. godine, čime su nadmašili prethodni rekord iz 2007., kada je bilo zasijano 193.000 hektara. Neke provincije u Afganistanu koje su bile prije pet-šest godina proglašene "oslobođenim od maka" ponovo su počele da ga uzgajaju između 2012. i 2013. godine.

Mak je biljka iz koje se dobiva heroin, jedna od najzastupljenijih droga u cijelom svijetu. Iako je poznato da je ova zemlja najveći snabdjevač, ništa se ne čini po tom pitanju. Uvijek će postojati način da se proizvodi i prodaje droga.