Drekavac na granici: Strašni krikovi odzvanjaju selom...

drekavac

Te sam ga noći vidio na njivi. Noge su mi se odsjekle. Utrčao sam u kuću, a onda smo otac, bratić i ja sa štapovima krenuli prema prikazi, kaže Dejan Pijetlović.

Stanovnici Crnče, udaljenog 20-ak kilometara od Dervente, danima su zgroženi zastrašujućim krikovima koji odzvanjaju selom. Svi govore o drekavcu, a neki su ga, tvrde, i susreli, pišu 24sata.hr.

- Prišli smo prikazi na metar-dva. Počela je bježati i ispuštati jezive krikove. Pokušali smo je udariti, ali je izmicala nevjerojatnom brzinom. To nije bio čovjek - uvjerava Dejan.

Dodaje da je spodoba bila bijela i velika. To potvrđuju i ukućani. Prikazu vidjeli u vrijeme punog Mjeseca

- Jezivo i neobjašnjivo. Takvo nešto nikad nisam vidjela ni čula - rekla je Dejanova mama Božena, koja je sve promatrala s kućnog praga. Pijetlovićevi ističu kako su prikazu vidjeli u vrijeme punog Mjeseca.

- Spodoba se poput konja propinjala na stražnje noge, a onda odjurila u noć - kaže Boro (43).

Zbog jezivih krikova na teren je izašla i dobojska policija.

- Nekoliko mještana primijetilo je nepoznato biće, koje je kod građana izazvalo uznemirenost. Policija je izašla na teren, ali nije pronašla nikakve tragove niti je bilo ugrožavanja ljudskih života i imovine - rekla je glasnogovornica Ljerka Stanimirović.

Osim ljudi, svake su večeri u strahu i životinje. Boje se i mještani iz okolnih sela. Sa sumrakom svi zatvaraju prozore i zaključavaju vrata. Unatoč dolasku proljeća nitko navečer ne sjedi u dvorištu ispred kuće.

Mještane plaši čovjek?

Ipak, postoje i druge teorije, prema kojima mještane plaši čovjek. Naime, u Crnču živi oko 1000 stanovnika. Mnogi od njih rade u Italiji i Sloveniji te su njihove kuće na meti lopova.

Prema drugoj teoriji, ljudi koji rade u Italiji su ondje tijekom nedavnoga karnevala kupili maske i trube te tako plaše mještane. Treći, pobornici teorije da je za sve kriv čovjek, zaključuju kako je u pozadini preljub.

Navodno je čovjek uhvaćen u preljubu pobjegao s plahtom na sebi, uz galamu i krikove.

- Da bi se sakrila bruka i sramota, sve je svaljeno na prikazu, odnosno drekavca - smatra jedan zagovornik ove teorije.

Na brdu je ukleto Djevojačko groblje: Nakon tučnjave preminule su mladenke

Stari su nam pričali da su se na brdu nekada davno susreli svatovi. Potukli su se i pobili, a među njima i dvije mladenke, govori Zoran Pijetlović (51). Dodaje kako je jedan mještanin s Djevojačkoga groblja odnio kamenje i iskoristio ga za temelje staje. Stoka mu je umirala sve dok kamenje nije vratio.