Donosimo vam recept palaćnika s bananama i orasima

Palačinke
Kakve god bile, rijetko će koga ostaviti ravnodušnim. Prvenstveno u Velikoj Britaniji i Americi, 24. veljače se slavi kao Međunarodni dan palačinki. Popularno jelo od brašna, jaja i mlijeka dobilo je svoj praznik i u Rusiji gdje ga jedu u čast ispraćaja zime, a ako je vjerovati Wikipediji, palačinke (crêpe) tradicionalno pripadaju francuskoj kuhinji.

U Americi je pancake debeo i pretežno preliven sirupom od javora, u Engleskoj je tanak, preliven limunom i šećerom, dok će se u Indoneziji puniti mrkvom i kupusom. Negdje će pak mlijeko zamijeniti vodu, a negdje će izostati jaje. Skandinavci će napraviti palačinku manjeg promjera i zvati je plättar, a Francuzi će se ponositi svojim crepes Suzzete s narančama. Kineska tanka palačinka od brašna i vode zove se Bao Bing, a redovito se poslužuje uz pekinšku patku, dok ruski blini od heljde naprosto vape za kavijarom, kiselim vrhnjem i narezanim kuhanim jajima.

Sastojci za 6 osoba

2 jaja
250 g brašna
400 ml kiselog mlijeka
4 banane, dobro zgnječene
30 g smeđeg šećera
50 ml ulja
2 žličice praška za pecivo
1 žličica soda bikarbone
1/2 žličice soli
100 g sitno nasjeckanih oraha
2-3 banane, narezane na ploške
2 žličice vanilin šećera
2 žličice praška za pecivo

Priprema jela

1. U zdjelici istucite jaja. Dodajte brašno, mlijeko, zgnječene banane, šećer, ulje, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te miješajte dok smjesa ne postane dovoljno tekuća za palačinke.

2. Ispecite palačinke u tavi.

Napomena: palačinke možete poslužiti sa šlagom, jagodama i malo posipati muškatnim oraščićem.

portaloko.hr