Donosimo osam koraka do života bez dima!

život, cigarete, dim

OSAM KORAKA DO ŽIVOTA BEZ DIMA:

1.Budite dosljedni: Imajte na umu zašto želite prestati pušiti i stalno to ponavljajte u sebi, prednosti prestanka pušenja i ono što time dobivate.

2.Tražite pomoć: Bilo pomoć liječnika u prvih mjesec dana odvikavanja ili pak pomoć prijatelja koji su uvijek vaš glavni oslonac i podrška.

3.Odaberite datum: Imajte točno određen datum prestanka pušenja, označite ga u kalendaru, a prilikom odabira budite pažljivi i odaberite vrijeme u kojem smatrate da nema puno stresa i situacija koje bi vas mogle dovesti u iskušenje.

4. Provjerite internet: Na interenetu se nalazi bezbroj programa koji vam mogu pomoći u vašem naumu, pa razmotrite i tu opciju.

5. Obitelj: Potražite pomoć vaše obitelji, recite im o svome naumu i zamolite ih da ni oni ne pale cigarete u vašoj blizini.

6.Izbjegavanje: Ukoliko ste se dogovorili za kavu ili čaj, odaberite mjesto gdje se ne puši i tako olakšajte sami sebi.

7.Budite strpljivi: Predvidite da ćete možda iskusiti apstinencijsku krizu, kao što je žudnja za cigaretom, tjeskoba, razdažljivost i nemir. No, ovi simptomi dosežu svoj vrhunac u jedan od tri tjedna nakon prestanka, a obično postaju lakše savladivi u roku od nekoliko tjedana.

8. Hrana: Jedite zdravu hranu i budite aktivni (kretanje, tjelovježba) kako biste se mogli nositi sa stresom i kako bi spriječili debljanje.

Izvor: dnevno.hr