Dokazali da žene prigovaranjem skraćuju muškarcima život

prigovaranje , muškarac, žena, istraživanje

Znanstvenici iz Danske su dokazali da je kod muškaraca srednjih godina rizik od smrti čak tri puta veći ako žive sa ženama koje im stalno prigovaraju.

U istraživanju je sudjelovalo 9857 muškaraca i žena u dobi od 36. do 52. godine. Oni koji su živjeli s partnericama s kojima su se često sukobljavali, umirali su ranije (njih 315) jer su bili pod konstantnim stresom. Tome doprinosi i to što muškarci nisu skloni, kao žene, jadati se prijateljicama, već sve drže u sebi.

- Muškarci, za razliku od žena, imaju puno manje ljudi oko sebe s kojima mogu podijeliti brige. Neki od njih drugima niti ne spominju svoje probleme. Upravo to je mogući razlog za povišenu stopu mortaliteta među muškarcima - objasnila je dr. Rike Lund sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Dodala je kako je upravo partnerica netko s kime bi muškarci voljeli razgovarati o svojim problemima, ali ako su odnosi u njihovoj vezi poremećeni, tada će radije šutjeti. S vremenom to može dovesti i do depresije. Osim toga, kada su pod stresom, skloniji su posezanju za nezdravom hranom, alkoholom, cigeretama... U isto vrijeme imaju sve više problema sa spavanjem i sve su umorniji.

Istraživanje je pokazalo kako žene ne proživljavaju toliko intenzivno prigovaranje svojih muškaraca pa to niti ne utječe pretjerano negativno na njihovo zdravlje, prenosi Kurir.

Izvor: 24sata.hr