Dobro ili loše pamćenje ovisi o vremenu u kojem ste aktivni

mozak, stres, vid, meditacija, mozak, bolesti, mozak, pamet, pamćenje, mozak, očuvanje pamćenja, inteligencija, mozak, istraživanje, znanstvenici, pamet, inteligencija, godine, mozak, pamćenje, aktivnost, istraživanje, slika, psihoanaliza

Eksperimenti pokazuju da glodavci koji trče na kotaču nakon stjecanja novih vještina uče puno bolje od onih koji sjede. Istraživači s nizozemskog Sveučilišta Radboud i škotskog Sveučilišta u Edinburghu istraživali su vezu između vježbanja i učenja kod ljudi.

Proveli su 40-minutni kompjutorizirani test vizualnog i prostornog učenja na 72 odraslih koji su promatrali slike na zaslonu računala. Potom je od njih zatraženo da ih zapamte. Poslije su gledali dokumentarce o prirodi. Nakon toga dvije trećine njih je vježbalo.

Pola te skupine odradilo je intervalni trening bicikliranja 35 minuta nakon završenog testa, a druga skupina odradila je isti trening četiri sata nakon testa. Dva dana kasnije svi su se vratili u laboratorij i ponovili prvotni kompjutorizirani test. Oni koji su vježbali četiri sata nakon testa najtočnije su prepoznali slike i prisjetili ih se.

- Pokušavate li zapamtiti PowerPoint prezentaciju ili učiti makroekonomiju, moglo bi biti korisno vježbati nekoliko sati nakon učenja. Dugoročna memorija nije samo pod utjecajem onoga što se događa dok učite, nego je i pod utjecajem procesa koji se odvijaju satima i danima poslije, kad su nove informacije stabilizirane i integrirane u vaš mozak - kaže dr. Eelco van Dongen, autor studije.

Izvor: 24sata.hr