Do sada najveći 'hakerski upad' u sustav Srbije

haker
Petorica mladih srpskih hakera upala su u državni sustav i uzela JMBG-ove gotovo svih građana Srbije. Tako barem tvrde u e-mailu kojeg su poslsli redakciji 'Blica'.

"Držimo cijelu Srbiju u šaci. Imamo gotovo sve podatke o srpskim stanovnicima počevši od JMBG-a, do toga što rade, gdje žive, koji im je broj telefona", stoji u e-mailu. Kao dokaz su priložene tablice s građanima Novog Beograda, Voždovca, Novog Sada i Jagodine.

U e-mailu se navodi kako hakeri pokazuju i objavljuju podatke javnosti iz više razloga. Prvi, i glavni razlog je što 'cyber-policija' juri isključivo srpske hakere, dok albanske ignorira. "Sada će imati konkretniji razlog da nas traže, ali samo će gubiti vrijeme", kažu. Drugi je razlog pokazati narodu koliko je njihova privatnost u Srbiji ugrožena i kako se pomoću objavljenih podataka mogu dobiti apsolutno sve informacije o njima.

"Treći razlog je da država vidi, i nakon više upozorenja, napokon shvati da im je zaštita sustava slaba i da tu imaju još puno posla", navode u e-mailu hakeri koji za sebe kažu kako su stariji od 19 godina.

Odjel za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije priopćio je kako objavljene baze nisu baze MUP-a Srbije. Policija, kako se navodi, nastavlja raditi na slučaju, ispitujući jesu li u pitanju baze nekih drugih državnih organa ili baze nastale prikupljanjem podataka anketiranjem.

Stručnjak za informacijske tehnologije Vojislav Gašić za RTS je izjavio kako mu podaci o krađi matičnih brojeva građana zvuče kao nešzo što je uobičajeno i što se događa svakog dana, prenosi 021.rs