Diler sa splitskog područja: Od kanabisa radim lijek za tumor i zarađujem dvostruko

...Dalmatinci posljednjih par godina, otkad se po Hrvatskoj proširila usmena predaja o ljekovitosti ulja od kanabisa, počeli koristiti to ulje.

No, problem je u tome što je marihuana zabranjena u Hrvatskoj, a kvalitetne vrhove kanabisa od kojih se proizvodi ulje teško je nabaviti i cijena je "paprena". Za ljude koji nemaju nikakve veze s tim miljeom to je gotovo i nemoguće.

Lista čekanja
Ali, kao i na svakom tržištu, tako ni na narkotržištu nije trebalo dugo čekati da "proizvođači" spoznaju da je ulje kanabisa postalo traženo, pa su se dali u proizvodnju i prodaju koja im donosi gotovo dvostruku zaradu u odnosu na "klasičnu prodaju" marihuane.

- Je, slušaj, i mi se moramo prilagođavati. Evo, na primjer, kil trave košta nekih 15 tisuća kuna. I tu je pitanje šta ćeš dobit, koliki će biti omjer vrhova i lišća.

E sad, za po kila vrhova može se napraviti oko 60 mililitara kanabisova ulja ili od kila oko 120 mililitara. Ako računaš da "dozu" od 10 ml prodan za 350 eura, to znači da na tih 120 ml zaradin više od 4 tisuće eura ili otprilike 32 tisuće kuna. To je znači dupla zarada, a usput pomažeš ljudima i činiš im dobro.

I da ti kažen, otkad se to pročulo, ne mogu pripravit toliko doza kolika je potražnja - govori nam jedan 30-godišnji mladić sa šireg splitskog područja koji se bacio u "poduzetništvo s travom".

S obzirom na toliko veliku potražnju, kaže, postoji i svojevrsna lista čekanja. Tako, ako primjerice, u dogovoreni sat kad je za vas spremna doza ne dođete i ne kupite je, to se odmah prosljeđuje idućoj mušteriji na listi i vi onda morate čekati "novi ciklus" i pitanje je kad ćete opet doći na red.

Razgovarali smo i s jednom 40-godišnjom ženom koja je oboljela od karcinoma pluća i bubrega i koja je u nekoliko navrata već prošla mučne kemoterapije.

Strah od policije
No, otkad je prije par mjeseci došla do kanabisova ulja i počela ga koristiti, smrtonosna se bolest, kaže, primjetno povukla.

- I snimka i markeri pokazali su da se rak smanjio i ne mogu vam opisati što mi je značilo kad sam to čula, kao da sam se ponovo rodila. Kad sam prvi put čula za to ulje, bila sam vrlo skeptična i bilo me je strah što će se dogoditi ako me slučajno policija zaustavi s tim, nisam željela završiti u zatvoru.

No, želja za ozdravljenjem bila je jača od straha i preko "usmene predaje" došla sam do jednog momka koji prodaje to ulje. On se prema meni odnosio kao pravi ljekarnik, detaljno mi je opisao kako ću ulje koristiti i kako ću ga čuvati da mi ne propadne.

Tako mi je rekao da ga, kad je toplije vrijeme, obavezno stavim u frižider da ne ishlapi - kazuje naša sugovornica, dodajući kako ulje koristi tako da ga dva puta dnevno čačkalicom namaže na unutrašnjost desni.

Slobodna Dalmacija