Deset najstarijih gradova na svijetu

gradovi, Bejrut  , Aleppo, Plovdiv

Razmišljanje o najstarijim gradovima na svijetu odlikuje neka posebna vrsta estetiziranja: živahne trgovačke četvrti, bistro plavo nebo, talasanje odjeće izrađene od mekanog bijelog pamuka, kameni zidovi obojeni u žuto od sunčeve svjetlosti.
Međutim, u stvarnosti su najstariji gradovi svijeta proživjeli duboke nemire kroz stoljeća svog postojanja. Nažalost, neki od tih gradova su još uvijek nenastanjivi nakon tih događaja. Sirijski grad Alep, npr., najvjerojatnije je najstariji u kontinuitetu nastanjeni grad na svijetu, ali danas njime divlja građanski rat. I Damask predstavlja kategoriju za sebe.

Ne želim reći kako je ideal izgubljen, jer neki od najstarijih gradova na svijetu i dalje cvatu. Mjesta poput Plovdiva u Bugarskoj su se prilagodila modernim društvima istovremeno očuvavši ljepotu davnih vremena.

Dolje spominjemo obje vrste gradova: i one koji cvatu i one koji još doživljavaju nemire.

10. Bejrut, Libanon

3,000 pr. Kr.

Bejrut, često uspoređivan s magičnom pticom Feniks, sedam puta je potpuno uništen i opet obnovljen. Spominje se u pismima egipatskom faraonu već u 14. st. pr. Kr., a arheolozi su iskopali kremene alate koji potječu iz srednjeg i kasnog paleolitika, pa dalje kroz neolitik do brončanog doba.

Najzanimljivije mjesto: Nacionalni muzej Bejruta – najistaknutija gradska kulturna ustanova dokumentira povijest Libanona i sadrži nalaze iz brončanog i željeznog doba, te iz helenističkog, rimskog, bizantskog i mamelučkog razdoblja.


9. Gaziantep, Turska

3,650 pr. Kr.

Gaziantep, poput mnogih najstarijih gradova svijeta, u svojoj je izvanredno dugoj povijesti bio pod vlašću mnogih različitih vladara, uključujući Bizant, križare i Osmanlije.

Smješten u južnoj Turskoj, blizu granice sa Sirijom, danas je ovaj grad jedan od vodećih proizvođača obrađenih tepiha, s 700 milijuna USD prometa u izvozu tepiha samo 2006.

Najzanimljivije mjesto: Mozaički muzej Zeugma u Gaziantepu – najveći mozaički muzej na svijetu s 1700 m² mozaika, od kojih su mnogi iskopani na nalazištu iz rimskog doba Belkıs-Zeugma prije nego što je brana Birecik zauvijek potopila većinu nalazišta.


8. Plovdiv, Bugarska

4,000 pr. Kr.

Plovdiv, drugi najveći grad u Bugarskoj, dugo se natjecao s prijestolnicom Sofijom. Izvorno tračko naselje, kasnije je postao jedan od važnijih rimskih gradova prije nego što su ga osvojili Bizantinci, a onda i Osmanlije.

Danas je Plovdiv etnički i religiozno raznolik grad s nizom crkava, džamija i sinagoga, s armenskom crkvom i gotičkom katedralom. Tolerantan suživot i živahna kultura pribavili su mu titulu europske prijestolnice kulture za 2019. godinu.

Najzanimljivije mjesto: Rimski teatar u Plovdivu – izgrađen za vladavine cara Trajana, teatar je otkriven tek u modernijim vremenima nakon velikog klizišta 1972. Sada je obnovljen i koristi se kao prostor za posebne događaje i koncerte.

gradovi,Bejrut  ,Aleppo,Plovdiv


7. Sidon, Libanon

4,000 pr. Kr.

Prema kršćanskom vjerovanju, prvo Isusovo čudo je pretvaranje vode u vino na svadbi u Kani blizu Sidona. I da nije čudesan, grad Sidon je svakako magičan. Smješten na obali Mediterana, 40 km od Bejruta, Stari grad Sidona je prekrasno očuvan labirint uskih uličica, nadsvođenih prolaza i niza džamija koje potječu iz ere Umajada.

Priča se kako je sv. Pavao jednom posjetio Sidon, a isto je učinio i Aleksandar Veliki, osvojivši grad na svom pohodu na Aziju.

Najzanimljivije mjesto: Morski dvorac u Sidonu – izgradili su ga križari. Morski dvorac je smješten na malom otočiću, s kopnom povezan kamenom popločanim prolazom. Dvorac su uništili Mameluci kako bi spriječili križare da se vrate u regiju, a kasnije ga je obnovio Fahredin.


6. Faiyum, Egipat

4,000 pr. Kr.

Smješten 100 km jugozapadno od Kaira, Faiyum zauzima dio od onoga što je nekoć bio Krokodilopolis, drevni egipatski grad koji je štovao svetog krokodila po imenu Petsuchos. Legenda kaže da je Petsuchos živio u posebnom hramu s baricom i da su ga hramski svećenici hranili hranom koju su donirali mještani. Kada je Petsuchos uginuo, zamijenili su ga drugim krokodilom.

Danas, Faiyum obuhvaća velike bazare, džamije i terme, a popularno odmaralište za Egipćane iz većih gradova je i obližnje jezero Qarun.

Najzanimljivije mjesto: Vadi Elrayan (arap. pojam za dolinu ili suho riječno korito u pustinji, op.a.) – prirodna depresija u zapadnoj pustinji Egipta koja obuhvaća dva jezera povezana s jedinim vodopadom u Egiptu. Elrayan je 1989. proglašen zaštićenim područjem kako bi se očuvalo njegove biološke, geološke i kulturne resurse.


5. Suza, Iran

4,200 pr. Kr.

Suza je naselje Perzijanaca, Eshilove tragedije i najstarije očuvane drame u povijesti kazališta.

Suza se spominje u Bibliji pod imenom Šušan, uglavnom u knjizi o Esteri, ali i u knjigama o Nehemiji i o Danijelu. Tamo stoji kako su i Danijel i Nehemija živjeli u Suzi, te kako je Estera tamo postala kraljicom, udavši se za kralja Ahasvera i spasivši Židove od genocida. Grad je nakon toga nosio i šarmantno ime Šuš.

Najzanimljivije mjesto: Dvorac Šuš – izgrađen pod vodstvom francuskog arheologa Jean-Mariea Jacquesa de Morgana u kasnim 1890-ima, dvorac Šuš je sada otvoren javnosti kao muzej. Bio je teško oštećen u ratu Irana i Iraka u 1980-ima, no nakon toga je potpuno obnovljen od strane iranske vlade.


4. Damask, Sirija

4,300 pr. Kr.

Neki smatraju Damask najstarijim naseljenim gradom na planetu. Damask je bio naseljen možda već 10.000 godina pr. Kr., iako je ta tvrdnja predmet spora među znanstvenicima. Jedan od velikih svjetskih drevnih gradova, Damask je bio osvojen od Aleksandra Velikog, zatim pod vlašću Rimljana, Arapa i Osmanlija.

Grad postaje važno naselje nakon dolaska Aramejaca, semitskog naroda iz Mezopotamije koji je uspostavio mrežu kanala koja se i danas koristi u gradskom sanitarnom čvoru.

Najzanimljivije mjesto: Džamija Umajada – najveća turistička atrakcija u gradu je navodno dom glave Ivana Krstitelja. Također sadrži Saladinov mauzolej, a muslimani vjeruju kako će to biti mjesto na kojem će se Isus/Isa pojaviti Sudnjeg dana.


3. Alep, Sirija

4,300 pr. Kr.

Smješten na raskrižju nekolicine nekadašnjih trgovačkih puteva, Alep je sukcesivno bio pod vlašću Hetita, Asiraca, Arapa, Mongola, Mameluka i Osmanlija.

Trenutno upleten u građanski rat, grad je pretrpio burnu povijest. Potres u Alepu iz 1138. se smatra trećim najsmrtonosnijim potresom u povijesti nakon potresa u Shensiju i Tangshanu u Kini. Za potres je odgovorna lokacija ovog grada duž sjevernog dijela geološkog poremećaja Mrtvog mora na granici arapske i afričke ploče.

Najzanimljivije mjesto: citadela u Alepu – izgrađena u 13. stoljeću, citadela (najutvrđeniji, središnji dio utvrde, op.a.) nadgleda staru jezgru Alepa i „zaštićena“ je kao UNESCOv spomenik svjetskog kulturnog naslijeđa. Tragično, citadela je prošle godine oštećena udarom bombi. BBC je izvijestio kako su borbe na tlu i vladini zračni udari uništili više od 60% Starog grada.


2. Byblos, Libanon

5,000 pr. Kr.

Byblos je ime dobio od Grka koji su izvozili papirus iz grada i dom je feničkog pisma, prvog svjetskog pisma koje je imalo upotrebu u više zemalja svijeta.

Smješten na klisuri od pješčenjaka 40 km sjeverno od Bejruta, grad je u kontinuitetu nastanjen još od neolitika. Danas raste njegova popularnost kao destinacije kulturalnog turizma, a grad nudi i mješavinu drevnih ruševina, pješčanih plaža i pitoresknih planina.

Najzanimljivije mjesto: Dvorac Byblos – izgradili su ga križari u 12. st, a uništio sultan Saladin 1190. Dvorac je ponovno izgrađen 1197. nakon što su križari ponovno osvojili Byblos. Danas, dvorac stoji pored niza egipatskih hramova, rimskog amfiteatra i feničanske kraljevske nekropole – svjedočanstvo bogate i raznolike povijesti grada.


1. Jerihon, teritorij Palestine

9,000 pr. Kr.

Svjetlucanje ovog grada primjećuje se već s dalekih obala rijeke Jordan. Jerihon je vjerojatno najstariji grad na svijetu. Arheolozi su otkrili ostatke 20 sukcesivnih naselja u zadnjih 11.000 godina, premda treba reći kako je grad bivao napušten u dužim razdobljima povijesti.

Grad je 1949.-1967. okupirao Jordan, a od 1967. je pod izraelskom okupacijom. Godine 1994. postao je prvi arapski grad na Zapadnoj obali koji je dobio administrativnu autonomiju prema sporazumu između Izraela i Palestinske osloboditeljske organizacije.

Najzanimljivije mjesto: Pravoslavni samostan sv. Đorđa u vadiju Qelt – izgradio ga je u kasnom 5. stoljeću Ivan od Tebe. Manastir prianja uz klisure vadija Qelt. Poput ostalih povijesnih mjesta u najstarijim gradovima svijeta, manastir je bio uništavan i obnavljan tijekom stoljeća i danas je otvoren hodočasnicima i posjetiteljima.