Deset najskupljih knjiga na svijetu

Jedna stara djelatnost koja se suočava s ozbiljnim egzistencijalnim problemima, svakako je izdavaštvo.

Tiraže novina, naklade knjiga sve su malobrojnije, dok elektroničke knjige, kao i novinski portali, u punom su zamahu. Međutim i u takvim okolnostima postoje klasične papirnate knjige za koje su neki spremni platiti višemilijunske iznose. Deset najskupljih knjiga na svijetu donosi portal Srednja.hr.

10. The First Book of Urizen (William Blake) - 2.5 milijuna dolara

Prvi put je tiskana 1794. godine. Vjerojatno je najvažnije djelo u Blakeovom spisateljskom repertoaru. Samo osam primjeraka ove knjige preostalo je u svijetu, a jednog je na dražbi u New Yorku 1999. godine kupio nepoznati kolekcionar za 2.5 milijuna dolara.

9. The Tales of Beedle the Bard (J.K.Rowling) - 3.98 milijuna dolara

Prije nego je dala u tisak ovu knjigu, autorica je vlastoručno napisala i oslikala sedam primjeraka. Šest od njih podijelila je prijateljima i urednicima, a sedmi je 2007. godine dospio na aukciju. Kupio ju je Amazon.com za basnoslovnih 3.98 milijuna dolara. Ovo je ujedno i najskuplji moderni rukopis ikada kupljen na aukciji. Novac od prodaje knjige darovan je u humanitarne svrhe, točnije za kampanju Children's Voice.

8. Geographia Cosmographia (Claudius Ptolemy) - 4 milijuna dolara

Prvi tiskani atlas svijeta, a ujedno i prva knjiga sa ugraviranim ilustracijama. Ptolemyjeva Gographica iz 1477. godine prodana je na dražbi u Londonu 2006. godine za 2 136 000 funti, što je tada bilo oko 4 milijuna dolara.

7. Traité des arbres fruitiers (Henri Louis Duhamel du Monceau) - 4.5 milijuna dolara

Ovo je zasigurno najskuplja knjiga o voću ikada napisana. Autor je Henri Louis Duhamel du Monceau, a kako je knjiga velikim dijelom oslikana, za ovako visoku cijenu važnu ulogu su imali ilustratori Pierre Antoine Poiteau i Pierre Jean Francois Turpin. Primjerak, podijeljen u pet svezaka teksta i ilustracija prodat je također u Londonu za oko 4.5 milijuna dolara.

6. The Gutenberg Bible - 4.9 milijuna dolara

Primjerak Gutenbergove Biblije prodan je 1987. godine za rekordnih 4.9 milijuna dolara na jednoj aukciji u New Yorku. Samo je 48 ovih knjiga u svijetu, a one su posebne jer su prve tiskane pokretnom presom.

5. First Folio (William Shakespeare) - 6 milijuna dolara

Originalna cijena ove Shakespeareove knjige iznosila je jednu funtu, a dvije - tri, ako ste zahtijevali kožni uvez ili neki poseban ures. No, danas su očuvani primjerci First Folia jedni od najcjenjenijih među kolekcionarima. Procjenjuje se da je originalnih primjeraka ostalo samo 228, od tiskanih 750. Jedan je na aukciji 2001. godine, kupio suosnivač Microsofta Paul Allen, za 6 milijuna i 166 tisuća dolara.

4. The Canterbury Tales (Geoffrey Chaucer) - 7.5 milijuna dolara

Primjerak ove knjige nastale u 15. stoljeću prodan je za tadašnjih 7.5 milijuna dolara na aukciji u Londonu 1998. godine. Između 12 primjeraka prvog izdanja, ovaj je najduže ostao u privatnim rukama. Kupio ga je za šest funti grof Fitzwilliam na rasprodaji John Radcliffeove knjižnice 1776. godine.

3. Birds of America (James Audubon) - 11.5 milijuna

Samo je 119 izvornih primjeraka ostalo na svijetu. U Londonu na aukciji 2010. godine kompletna prva naklada ove knjige autora Johna Jamesa Audubona prodana je za približno 11.5 milijuna dolara. Uskoro će na londonsku aukciju još jedan originalni primjerak Birds of Americe, pa bi mogao biti nadmašen i ovaj nevjerojatni iznos.

2. The Gospels of Henry the Lion (Order of Saint Benedict) - 11.7 milijuna dolara

Izradu ove knjige naručio je Henry the Lion, vojvoda od Saksonije, za oltar katedrale Djevice Marije u Brunswicku. Kupila ju je vlada Savezne Republike Njemačke 1983. godine za tadašnjih 11.7 milijuna dolara. Knjiga se sastoji od 266 stranica, koja uključuje i 50 ilustracija preko cijele stranice. Smatra se remek djelom romanskog rukopisa iz 12. stoljeća.

1. The Codex Leicester (Leonardo da Vinci) - 30.8 milijuna dolara

Najpoznatiji od da Vincijevih znanstvenih dnevnika. Ovo je zapravo bilježnica od 72 stranice u koju je slavni mislilac pisao svoje teorije od nastanka fosila preko kretanja vode, do pitanja zašto mjesec svijetli. Rukopis je prvi put kupljen 1717. godine, a kupio ga je Thomas Coke, koji je kasnije postao grof od Leicestera. Otkupio ju je dugo vremena kasnije kolekcionar Armand Hammer, točnije 1980. godine. No, konačnu cijenu, koja iznosi enormnih 30.8 milijuna dolara, platio je na aukciji 1994. godine Bill Gates te ovu knjigu učinio daleko najskupljom ikada. Gates je skenirao ovu knjigu te ju je koristio kao screensaver za Windows 95.