Da se dijete rodi na cool datum 11.11.11. treba se začeti sutra

Mnogi od budućih roditelja koji posjećuju vodeću američku stručnjakinju za plodnost, dr. Jamie Grifo, su praznovjerni pa tako nemali broj želi da im se dijete rodi 11.11.2011. Budući da je sljedeća mogućnost rođendana s mnogo istovjetnih znamenki tek 11.11.2111., roditelji žele djetetu osigurati sreću, pa makar i na taj način, piše 24sata.hr.

Taj rođendan nije teško isplanirati, no teško je da će se okolnosti tako poklopiti, smatra Grifo. Nezaštićeni seks trebao bi se odigrati 18.02.2011. u slučaju da žena upravo tih dana ovulira i ima pravilan menstrualni ciklus od 28 dana.

Šanse za pogađanje točnog datuma rođenja su ekstremno male, tvrdi dr. Carlene Elsner s Instituta za plodnost u Atlanti. Prema njezinu mišljenju, brojni parovi pod utjecajem su mitova i priča o tehnikama uspješnog začeća. Tako je jedno od starinskih vjerovanja - da će žena prije začeti ukoliko se seksaju u misionarskoj pozi. No liječnici tvrde da za to ne postoje nikakvi znanstveni dokazi.
Istina: Puno vitamina - brži spermiji

Točnost ovog vjerovanja potvrdila su brojna istraživanja o plodnosti. Klinika Mayo otkrila je da zdrava prehrana muškarca ima velike veze s njegovom sposobnošću da postane otac.
Mit: Gledanje pornića povećava broj spermija

Gledanje pornića u velikoj mjeri može smanjiti interes muškarca za seks s partnericom, a u manjoj mjeri unijeti maštovitost u seksualni život para. No dr. Elsner tvrdi da ne postoji nikakva poveznica s brojem aktivnih spermija.
Istina: Nakon seksa treba ležati

Ovo bi doista moglo pospješiti oplodnju, jer omogućuje sjemenu da ostane u vagini. No to ne garantira da ukoliko nakon seksa ustanete da nećete ostati trudni, jer svaka ejakulacija sadrži milijune spermija, a za oplodnju je dovoljan samo jedan.
Istina: Laptop šteti muškosti

Temperatura u testisima se podiže zbog držanja laptopa u krilu, otkrilo je istraživanje Sveučilišta u New Yorku. Budući da su testisi uvijek malo hladniji od ostatka tijela zbog boljeg "skladištenja" sjemena, muškarci koji žele postati očevi svakako bi trebali odložiti laptop na stol. Sličan efekt zagrijavanja postiže se nošenjem uskih bokserica i slip gaća, koje je bolje zamijeniti širim boksericama.
Istina ili mit: Prijašnje uzimanje antibaby pilula šteti začeću

Prema nekim tvrdnjama korištenje oralnih kontraceptiva u prošlosti smanjuje ženinu plodnost. No već tri mjeseca nakon prestanka uzimanja pilula u 90 posto slučajeva ženi se u potpunosti regulira ovulacija, pokazala su istraživanja.
Istina: Dojenje i moguća trudnoća

Premda većina žena nema menstruaciju dok doji, na to ipak ne treba računati. Postoje brojni zabilježeni slučajevi gdje su dojilje ostale trudne, upravo zato jer se ne može predvidjeti u kojem se trenutku ponovno uspostavlja ovulacija.
Mit: Ako žena doživi orgazam vjerojatnije će zatrudniti

Neke su studije dokazale da je ova tvrdnja istinita kod nekih životinjskih vrsta, no isto nije potvrđeno kod ljudi, stoga liječnici smatraju kako u orgazam u pravilu nije povezan s oplodnjom.