Čuvajte se ponedjeljka, zbog pomjeranja sata prijeti vam infarkt!

ljetno vrijeme, ljetno računanje vremena, pomijeranje sata, vrijeme, sat, pomjeranje, pomjeranje sata, sat, ljetno računanje vremena, ljetno vrijeme

...za 25 posto - prvog narednog ponedjeljka, ukazuje američko istraživanje obavljeno na Univerzitetu Colorada.
S druge strane, prilikom vraćanja satova za jedan sat unazad tijekom jeseni, prvog narednog utorka se registrira smanjenje učestalosti srčanih udara za 21 posto, izvještava AFP.
Tijekom cijelog prvog tjedna, i nakon proljetne i nakon jesenje promjene, ukupan nivo infarkta se ne razlikuje od prosječnog tjednog broja bilo kojeg drugog tjedna u godini, što znači da se organizam adaptira na promjenu, ističu stračnjaci.
"Moguće je da su ljudi veoma osjetljivi na gubitak jednog sata sna i da su oni koji već imaju predispoziciju za infarkt pod većim rizikom da ga dožive poslije nagle promjene satnice", zaključuje Amnit Sandu, vođa ovog istraživanja.
Kontroverzno proljetno i jesenje pomjeranje sata - prvi put uvedeno u nekim zemljama tijekom Prvog svjetskog rata radi uštede energije - po nekima više nije od koristi i treba ga ukinuti.
U navedenom istraživanju korišteni su podaci jedne michigenske bolnice. Sandu napominje da je sljedeće na redu upoređivanje tih rezultata sa trendom srčanih udara na Havajima i u Arizoni - gdje se ne primjenjuje proljetno i jesenje pomjeranje sata.

Agencije