Čudo od djeteta: Upisao fakultet u 10. godini

čudo, dijete, fakultet, matematika
Maksimilijanovi roditelji, inače njemački državljani na radu u Švicarskoj, željeli su sina upisati na matematički fakultet, ali im to nije dozvoljeno jer on nije položio testove iz drugih predmeta za maturu.

- Ovo je prvi put da imamo tako mladog i talentiranog studenta u okviru programa ‘Ojlerovo društo za juniore', koji je namijenjen nadprosječno nadarenim srednjoškolcima - kazao je profesor Mihael Hengartner, predsjednik Sveučilišta u Zurichu.

Maksimilijan je sin 67-godišnjeg profesora matematike u mirovini i 48-godišnje ekonomistkinje. Nadprosječno nadaren, već je preskočio tri razreda u osnovnoj školi. Trenutno pohađa gimnaziju, zajedno s 13-godišnjom djecom. Maximilian je priznao da nema previše prijatelja.

- Nisam neki specijalist za prijatelje - kazao je on, dodavši da nije lako družiti se s djecom koja su tri godine starija od njega, prenosi Tanjug.

-Nemam nikog s kim bih raspravljao o Arhimedu, a većina ni ne zna tko je Gaus (Karl Fridrih Gaus, čuveni njemački matematičar koji je umro 1855) - objasnio je on.

Maximilian vježba matematiku sa svojim ocem, koji ga svakodnevno podučava.