Čudo: Dva puta je proglasili mrtvom, a ona se vraćala među žive

Umirovljena kuharica Lyudmila Steblitskaya provela je tri dana u hladnoj mrtvačnici dok je njena porodica tugovala za njom.

Majčina "čudna" navika da se vraća iz mrtvih nije samo zbunila njenu obitelj nego i doktore, piše Siberian Times. Uplašila je i prijatelje i obitelj kao i doktore prošle godine u studenom, kao i ove godine u listopadu.

Sve je počelo prošle godine kad su Lyudmilu odvelu u bolnicu jer se nije osjećala dobro. Kada je njena kćerka Anastasia (29) u petak nazvala bolnicu da pita kako se majka osjeća, rekli su joj da je Ljudmila umrla. Ožalošćena kćerka počela je organizirati pokop, kao i javljati prijateljima i obitelji tužnu vijest. Potrošila je 1.223 funti (oko 3.000 KM) za cvijeće, kovčeg, zemlju gdje će biti ukopana i ostale troškove pokopa.

Kada je u ponedjeljak došla u bonicu po majčino tijelo, rekli su joj da obdukcija nije obavljena. Za list je izjavila da je bila šokirana kad joj je doktor rekao da majka nije umrla nego da je u svom krevetu, živa i diše.

S nevjericom je otišla u njenu sobu, vikala je i plakala. Onda je počela nazivati ljude i javljati im da je majka živa.

-Molim Vas, možete li prestati kopati grob? A već je iskopan? OK, onda, ali neće biti ispraćaja, moja majka je živa!- govorila je sretna i zbunjena kćerka.

Lyudmila se nije ničega sjećala, osim da je došla u bolnicu u petak, a da se u ponedjeljak probudila u mrtvačnici, a od strašne hladnoće joj se počela guliti koža. Uglavnom, bila je sretna što je živa i što će opet vidjeti svoje najdraže.

U listopadu 2012. godine, Lyudmila koja ima srčane tegobe, "umrla" je i drugi put, ali su je doktori vratili u život nakon nekoliko sati.

Nakon incidenta u mrtvačnici oglasio se i glavni doktor regionalne bolnice u Tomsku, Maksim Zayukov: Ne mogu objasniti zašto se ova greška dogodila, liječnici intezivne njege su uvijek utvrđivali trenutak smrti. Pravila provjere se uvijek provode i to prije nego obitelj bude izvještćena.

Glasnogovornica bolnice je izjavila da je procedura poštovana i da je Lyudmila bila mrtva, ili se bar tako činilo.

- Dokumenti nisu mogli biti potpisani ukoliko liječnici nisu ustanovili smrt, još uvijek pokušavamo utvrditi kako je nastala greška - rekla je za Siberian Times.