Crveni med iznenadio turske pčelare

crveni med

... Osmaniye u južnom dijelu Turske, javlja Anadolija.

- Kada sam otvorio tu košnicu vidio sam med crvene boje. Med iz šest okvira u kojima pčele zatvaraju materijal nakon punjenja medom je u potpunosti crven. Druge košnice sadrže med normalne boje, onakve s kakvom se susrećemo u ovom podneblju. Pokazao sam med drugim pčelarima i svi su bili iznenađeni, kazao je Eser, koji se pčelarstvom bavi skoro desetljeće.

On je dodao kako nikada ranije nije vidio med crvene boje.

Ovaj pčelar je o pronalasku obavijestio nadležnu instituciju koja je uzela uzorke meda i pčela iz košnice, ali i okolnih biljaka kako bi se utvrdio razlog ovog fenomena.

Predsjednik udruženja pčelara iz Osmaniye Emin Gaffaroglu je također kazao kako nikad ništa takvo nije vidio i dodao kako je ta regija bogata različitim vrstama biljaka.

- Prvi put se susrećemo s medom te boje i okusa. Ne znamo gdje su pčele bile pa su donijele takav nektar i proizvele takav med. Izgleda dobar, boja, okus i miris su mu drugačiji. Pčele u potrazi za biljkama mogu otići i do šest kilometara udaljenosti od košnice. Ipak, rezultat će se brzo utvrditi, kazao je Gaffaroglu.

Profesor sa lokalnog Veterinarskog fakulteta Adnan Bozdogan je kazao kako je nešto ovakvo vrlo rijetko i da će se nakon laboratorijskih analiza znati mnogo više o ovom medu.