Crni dječak na Kinder čokoladi uznemirio njemačku desnicu

26.05.2016

Marketinška akcija proizvođača Kinder čokolade osmislila je omote čokolade s fotografijama iz djetinjstva igrača njemačke nogometne reprezentacije među kojima su i igrači migrantskog porijekla.

Fotografije crnog dječaka na omotu kinder čokolade izazvala je burne reakcije njemačkih desničara na društvenim mrežama. Fabrika Ferero zamjenila je plavokosog dječaka na Kinder čokoladi fotografijama iz djetinjstva Turčina Ilkaja Guandogana i Žeroma Boatenga čiji otac je iz Gane.

Regionalni ogranak antiislamskog pokreta PEGIDA, kratko je prokomentarisao pitanjem "da li je ovo šala", prenosi AP. Među desničarima čiji komentari su se raširili Njemačkom je Tomi Frenk, vlasnik restorana koji je pozvao Nijemce preko društvenih mreža da bojkotuju kinder čokoladu dok se "šefovi marketinga prizovu svijesti".

Njemački satirični magazin Titanik je ubrzo reagirao na desničarsku pobunu predlaganjem tiskanja fotografija Hitlera i Brejvika na omotu čokolade. Ferero, čije sjedište je u Italiji, objavio je da je ta kompanija "protiv bilo koje vrste diskriminacije i mržnje".


loading...