Čovjek budućnosti će živjeti 130 godina, a imati mozak i tijelo mladića

Jedna od većih ljudskih težnji je besmrtnost ili barem što dulji život. Znanstvenici s Harvarda na tragu su eliksira mladosti,a on se sastoji u manipuliranju genima

Znanstvenici s Harvarda započeli su eksperiment pomlađivanja čiji je cilj da čovjek budućnosti živi 130 godina, u tijelu i s umom 22-godišnjaka. U laboratoriju slavnog znanstvenika Georgea Churcha pokusi se provode na biglovima.

Manipulacijom gena, odnosno dodajući nova DNK uputstva u stanice pasa, znanstvenici žele pookrenuti proces pomlađivanja životinja. Čvrsto vjeruju da će taj proces jednog dana biti primjenjiv na ljude.

Već ranije genetičari su manipulirali genima crva i muha te uspjeli udvostručiti trajanje njihova života, a transfuzijom krvi mlađih miševa starijima , kod starijih miševa su biomarkeri vraćeni za stupanj unatrag, odnosno pomlađeni.

"Već smo proveli brojne pokuse na miševima, sada su na redu psi, a zatim krećemo na ljude. Moramo biti sigurni da su pokusi bezopasni za ljude", otkriva genetičar George Church.

 

16.05.2018 u 16:44