Cijene lijekova u BIH tri puta više nego u zemljama regije

lijekovi, zavod, lijekovi, aspirin, lijek, mlijeko, leukemija, lijek, stručnjaci, lijekovi, lista lijekova, ZHŽ, Čapljina, pokušaj samoubojstva, lijekovi, lijekovi, zdravlje, RAK, lijek, kuća, lijekovi, ljekarna, RAK, uzročnici, lijek, RAK, skrivanje
U Agenciji za lijekove BiH koja daje dozvole za lijekove i odobrava cijene kažu kako su tek krajem prošle godine dobili podzakonski akt putem kojeg se cijene mogu kontrolirati.

"Pravilnikom je određena veleprodajna marža na lijekove u maksimalnom iznosu od osam posto, dok će visinu minimalne i maksimalne prodajne marže regulirati nadležna entitetska ministarstva zdravlja. Ovaj pravilnik je instrument kontrole cijene lijekova", rekla je za Dnevni list direktorica Agencije za lijekove BiH Nataša Grubiša.

Također, lijekovi koji se ne nalaze na esencijalnim listama, koje sufinanciraju zavodi zdravstvenog osiguranja postali su luksuz i rijetko koji građanin ih može priuštiti.

Iz Svjetske banke koja je izvršila istraživanje o stanju na tržištu lijekova kažu kako je razlika u cijenama posebno izražena kod lijekova za kardiovaskularne bolesti koji su u BiH čak 200 posto skuplji nego u Hrvatskoj.

Stručnjaci Svjetske banke kao glavni razlog za veće cijene navode neučinkovit sistem utvrđivanja cijena i nabave lijekova, kao i netransparentan način utvrđivanja cijena lijekova i neujednačenost cijena po kantonima u Federaciji BiH.