CIA skinula tajnost s analize glasa: Tito nije bio Jugoslaven

Tito, Tito, josip broz tito, govor, jezik, trezor, Tito, Ljubljana
..., a koji je nedavno objavljen na internetskim stranicama američke Centralne obavještajne agencije (CIA).

U dokumentu, s kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti, navodi se kako je Tito govorio srpskohrvatski, koji mu je navodno materiji, ali sa stranim naglaskom. U opsežnoj analizi eventualnih jezika, koji bi Titu stvarno mogli biti materinji ili pak bliskiji od srpskohrvatskog, navedeni su ruski i poljski.

''Samoglasnik ‘i' isto se izgovara poslije mekih i tvrdih suglasnika u srpskohrvatskom jeziku. Na drugoj strani oni čiji je materinji jezik ruski ili poljski vjerojatno bi obje riječi izgovarali s umekšanim ‘n'.To je upravo Titov izgovor srpskohrvatskog jezika i on se najbolje opisuje kao strani naglasak'', navodi se u analizi, prenosi Balkan Express.

Autori dokumenta kažu kako bi bilo logično pretpostaviti da je kontroverzni Tito Rus ili Poljak, ali naglašavaju da se njegov identitet samo može pretpostaviti, kao i da sigurno nema jugoslavensko porijeklo.

Oni zaključuju kako upravo Titovo nejugoslavensko porijeklo može objasniti njegovu nepristranost i doslijedno tome uspjeh u razrješavanju raznih problema i sukoba etničkih grupa u Jugoslaviji.

Autori analize, koja je rađena na osnovu jednog Titovog govora iz 1977. godine, zaključuju kako bi bilo kakvo dalje istraživanje stvarnog i pravog Titovog identiteta služilo samo u akademske svrhe.