FOTO  Čapljina: Članovi Udruge Močvara izložbom obilježili Svjetski dan ptica

močvara , Čapljina

...koji se obilježava svakog drugog vikenda u mjesecu svibnju članovi Udruge prijatelja prirode Močvara iz Čapljine upriličili su Izložbu keramičkih kućica za ptice na zelenoj gradskoj površini u Ul. Mate Bobana, preko puta autobsnog kolodvora. Izložba će trajati od 12.do 26. svibnja, a bit će prodajnog karaktera. Otvaranju izložbe osim malih ''močvaraca'' i njihovih voditelja nazočio je i čapljinski načelnik dr.Smiljan Vidić koji je posebno pohvalio dugogodišnji rad Udruge i njihov značaj za grad Čapljinu. Temeljni cilj Udruge jest širenje ekološke svijesti te edukacija djece i mladih o najvažnijim ekološkim problemima današnjice.

Ideja o izradi keramičkih kućica započela je prije dvije godine, da bi se u nekoliko različitih faza rada ovaj projekt priveo kraju i simbolički otvorio u povodu Dana zaštite ptica selica kako bi se skrenula pozornost javnosti na ovu problematiku. U čapljinskoj općini nalazi se park prirode Hutovo blato, jedan od najznačajnijih mediteranskih staništa za migratorne ali i autohtone vrste ptica. Park je zbog klimatskih promjena, preusmjeravanja voda, krivolova i čestih požara doveden u opasnost jer prijeti izumiranjem brojnih endemskih biljnih i životinjskih vrsta. Zato ova izložba ima svoju dodatnu težinu i značaj.

Voditelj jedne od likovnih radionica pri Udruzi Ernesto Markota istaknuo je kako je najvažnije to što su djeca, članovi udruge, uz pomoć voditelja sama izrađivala ove vrijedne umjetničke predmete.
''Poruka ove izložbe je jasna. Želimo obilježiti Dan ptica selica na način da na jednoj simboličkoj razini uputimo vapaj za poduzimanje konkretnijih mjera za zaštitu ptica. Kućice predstavljaju dom, sklonište i utočište, odnosno našu poruku i želju za opstankom ptica u Hutovu blatu. Kućice imaju svoju simboličku, umjetničko-estetsku i praktičnu svrhu. One su napravljene od keramike, a od davnih vremena glina je taj prirodni ekološki materijal koji je lagan za oblikovanje i koji čini vezu čovjeka s prirodom. Svaka od tih kućica je unikatna i nosi autorski pečat. Svaka strana kućice posebno je rađena da bi se nakon pečenja povezala prirodnim konopcem te po potrebi obojala. Glina svakoj od ovih kućica daje temelj dugotrajnosti tako da kućice mogu izdržati sve vremenske uvjete'', istakao je Markota.

Udruga ''Močvara'' broji četiri voditelja radionica. Tri su voditelja koja vode likovne radionice: Ernesto Markota, Zlatica Jelčić i Vesna Obradović, dok dramsku radionicu vodi Igor Beno.

Mali močvarci zajedno sa svojim likovnim voditeljima Ernestom, Zlaticom i Vesnom uspjeli su napraviti 24 prava mala umjetnička djela u obliku kućica za ptice a građani Čapljine imaju ih priliku vidjeti na otvorenom u sljedeća dva tjedna koliko traje izložba.