Čak pola milijuna Hrvata ljubav i seks traži online

No, sve se promijenilo kada mi se "zakvačio" muškarac nešto mlađi od mene, rastavljen... - ispričala nam je pristala Zadranka u kasnim četrdesetima.

Ni njega ni kuće ni telefona

Dopisivali su se mjesecima, čavrljali telefonom svakodnevno... Okvir za ljubavnu priču bio je idealan, no trajao je sve dok se ona nije dovezla u njegov grad i iznenadila ga pozivom.

- Rekao je da će se javiti za nekoliko minuta, no nikada ga više nisam čula. Telefon je isključio, a u kući u kojoj je navodno stanovao nitko nikada nije čuo za njega - povjerila nam se čitateljica. Ona je tek jedna u nizu slučajeva s lošim završetkom o kakvima su svjedočili korisnici društvenih mreža specijaliziranih za pronalaženje partnera.

No, nije svako iskustvo negativno, svjedoče nam drugi. Ima i situacija u kojima se ljudi nađu upravo u onome što traže - kaže nam Kristijan S. (37), koji ima čak nekoliko nadimaka, popularnih "nick namea", i desetak godina iskustva nalaženja i upoznavanja.

Mlađe generacije, svjedoče blogeri u svojim komentarima o online datingu, lakše uspostavljaju konverzaciju i brže se dogovaraju za susrete, razmjenjuju brojeve telefona, fotografije. Mlade djevojke, kažu blogeri, poslat će "slobodniju" fotografiju ako je partner u čavrljanju počasti bonom za obnovu telefonskog računa.

Dobne granice nema ili je barem ne bi trebalo biti. No, prijaviti se mogu i maloljetni jer nitko ne provjerava točnost podataka u prijavi. Važno je imati e-mail adresu i ulaz u svijet virtualnih susreta je otvoren. Najpopularnija naša mreža ovakvog profila je Iskrica, koja ima gotovo 400 tisuća korisnika. Svima jamči slobodu komuniciranja, zaštitu podataka te nebrojeni broj nadimaka.

Za one naprednije, uz malu nadoplatu, pripremili su i posebne usluge. Sve što se događa na mreži ostaje između korisnika i ne odgovaraju ni za što što iz takve komunikacije nastane. Bilo je i slučajeva u kojima su zbog dopisivanja, ili više od toga, pucali brakovi.

- U mjesec dana kontaktirao sam s više od tisuću žena, no ni jedna nije ispunila moja očekivanja.

Povjerenje nestalo u trenu

"Tražim ‘treću sreću' i srodnu dušu do kraja života. Slobodnog sam duha i svjetonazora, financijski potkovan, galantan", na ovaj se način "reklamirao" muškarac na jednoj od mreža za pronalaženje partnera i online upoznavanje.

Njegova bolja polovica nije ni slutila što je uzrok iznenadnog interesa za novosti u elektroničkoj pošti, nizale su se laži, a vezu su sve više potresale svađe i optužbe sve dok jednog dana, sasvim slučajno, nije otkrila da njezin odabranik vodi dvostruki život.

Ida i Josip prijateljstvu su dali priliku da preraste u ljubav

Da iskustva ne moraju biti negativna, govori i primjer Zadranke Ide Sapun koja je, zahvaljujući upoznavanju na Iskrici i susretu s Josipom Bažantom, svom prezimenu dodala njegovo okrunivši vezu brakom. Ovaj mladi par, sada već s nekoliko godina staža za sobom, na Iskrici se upoznao 2003. godine. Nekoliko su se mjeseci dopisivali, uslijedila je prva šetnja, kavica, svakodnevno viđanje i - dogodila se ljubav.

Kako su nakon vjenčanja medijima ispričali, dugo su se dopisivali, privukli se međusobno, a postojala je i intelektualna kompatibilnost. Fizičko zaljubljivanje ne dolazi na prvi pogled, no svojem su prijateljstvu dali priliku da preraste u vezu, a potom i brak.

Jedno je, poručili su, slika i dopisivanje, nestrpljenje i neizvjesnost upoznavanja, a susret uživo nešto je posve drugo. Ida je stomatologinja, a Josip vojni pilot .

Najpopularniji portali za upoznavanja

ISKRICA

Najbrojnija domaća mreža za upoznavanje okuplja čak 400 tisuća članova i nudi apsolutnu diskreciju.

ERODATE

Pronalaženje partnera za druženja prema sličnim sklonostima namijenjen je isključivo odraslima.

PARTNERZONA

Povezivanje prema interesima i uvjerenjima, a profili i fotografije se pregledavaju.

SIMPATIJA

Sa 14 tisuća korisnika namijenjen je onima spremnima na pravu akciju, a prijavje besplatna.

FACEBOOK

Iako je riječ o društvenoj mreži, 'lovci' ne zaziru od poruka u inboxu, ‘bockanja' ili slanja eksplicitnih fotografija.

vecernji.hr