Bubamare se roje pred zimu

bubamare
Insekti traže pukotine u koje mogu da se zavuku i zaštite od mraza, a zbog hormona koje puštaju grupiraju se u većem broju.

Našu, domaću bubamaru sve više potiskuje azijska koja je invazivnija vrsta. Kiša i hladan zrak posljednjih mjesec dana natjerali su i crveno-crne insekte da pronađu svoje skrovište i prezime. Tako, poslije najezde smrdibuba, nogi sada ne mogu da se otarase bubamara.

One se međusobno privlače, pa se zato i mogu vidjeti u rojevima. Grad je pun zelenila, pa ih svuda ima. Godina je bila pogodna za njihovo razmnožavanje i zato ih je toliko. Ujedno, zbog supstance koju izlučuju i koriste kao obrambeni mehanizam, pticama i gušterima, koji su njihovi prirodni predatori, nisu omiljena hrana. Sada je najviše azijskih bubamara koji se roje u jesen pred hibernaciju, ulaze u kuće jer vole osunčane, svijetle i tople prostorije.

Pojavile su se 2009. godine. Invanzivnija su vrsta, žive i do tri godine, lakše opstaju i imaju veće potomstvo. Zato su počele da potiskuju domaće "srodnike". Ipak, nisu opasne po ljude i mogu da izazovu samo blaže alergijske reakcije.

Ispuštaju posebnu supstancu. U svjetskim medijima nedavno je objavljena slika psa čije su čeljusti bile prepune ovih insekata, koji su mu se zarili u vilicu. Danima je samo spavao i odbijao da jede, te ga je njegova vlasnica na kraju odvela kod veterinara. Ipak, preciznih studija o tome kako homolomfa, supstanca koju bubamara ispušta, utiče na životinje, još nema.