Britanci otkrili odgovor na vječno pitanje: Što je bilo prije, kokoš ili jaje?

kokoš, jaje, pitanja, odgovori

Iako jedan od vodećih u timu, Colin Freeman, smatra kako ljuska od jajeta, točnije takav oblik tvorevine, seže iz vremena i prije dinosaura, njegov je tim došao do zaključka da, kada se radi o dilemi između dotične i kokoši, odgovor ide u korist pernate domaće životinje.

Freeman je sa svojim timom, u kojem su bili i istraživači sa Sveučilišta u Warwicku, proučavao protein ovocledidin-17 koji sadržava ljuska jajeta, a koji su otkrili i u kokošjim jajnicima. Pomoću britanskog superkompjutora Hectora uspjeli su stimulirati proces biomineralizacije i otkrili kako je jedna od mogućih svrha spomenutog proteina da ubrza stvaranje ljuske u kokoši, tako da je jaje unutar 24 sata spremno za polijeganje. Također su ustanovili kako jaje ne može nastati bez proteina ovocledidina-17 iz kokošjih jajnika, a to znači da je kokoš ipak morala biti prva, piše index.hr.

Na kraju i sam Freeman kaže kako vjerojatno nisu otkrili odgovor na vječnu dilemu, ali da su barem pobliže shvatili kako nastaje jaje, odnosno njegova ljuska, te da ta saznanja mogu primijeniti i na drugim poljima, poput medicine.

index.hr