FOTO  Božićna bajka u Drvaru i Bosanskom Grahovu

žive jaslice, jaslice, drvar, bosansko grahovo

...u Bosanskom Grahovu priredile su po prvi put kulturno-duhovnu manifestaciju "Božić u Drvaru i Grahovu". Program se u Drvaru održao u večernjim satima u ponedjeljak, 22. prosinca 2014., na otvorenom prostoru ispred župne crkve, a u Bosanskom Grahovu dan poslije, 23. prosinca, ispred župne crkve u Obljaju.
Prostor ispred crkve u Drvaru te je večeri izgledao kao pravi "mali Betlehem". Već su ranije župljani uz crkvu osvijetlili bor visok 12 m kao i drveni zvonik, što je privuklo pozornost ne samo svih građana Drvara, nego i javnosti diljem BiH, posebno medija koji su proteklih dana prenijeli tu foto-vijest. Za božićni program napravljene su ispod zvonika i velike drvene jaslice, kao i životinjski torovi u kojima su se našli ovca s janjetom, koza i magare.

U prigodnom programu koji su vodili župnik Davor Klečina i župljanka Mirna Đoja, djeca i mladi drvarske župe izvodili su pučke božićne popijevke, recitacije hrvatske poezije s božićnom tematikom te glazbeno-scenski prikaz Marijina Navještenja i prvih „živih jaslica" koje je postavio sv. Franjo Asiški. Kao gosti nastupili su članovi HKUD „Dinara" iz Livna (muška folklorna sekcija iz Ljubunčića), koji su u livanjskim narodnim nošnjama izveli nekoliko božićnih pučkih popijevki.
Vrhunac večeri bilo je uprizorenje betlehemskih „živih jaslica" prema evanđeoskim izvještajima po Mateju i Luki, s prigodnom glazbeno-scenskom podlogom, u izvedbi mladih drvarske župe. Ulogu malog Isusa odigrao je jednogodišnji Lukas Bošnjak iz Drvara koji je pobrao najveće simpatije svih nazočnih. I magarac Janko je u više navrata izazvao smijeh kod publike, jer je često prekidao program glasnim revanjem.

Nakon programa upriličen je mali božićni sajam na kojem se moglo kušati kuhano vino i fritule od čije se prodaje skupio novac za pomoć siromašnim osobama. Također su svoje proizvode izložili Vinogradi Banjolučke biskupije i oci Trapisti iz Banje Luke, koji su prodavali biskupijsko vino, odn. znameniti sir trapist.

Dan poslije, 23. prosinca, sličan program održan je i u župi Bosansko Grahovo, ispred župne crkve u Obljaju. I tamo su napravljene prigodne jaslice te osvjetljen veliki bor. Ulogu malog Isusa odigrao je jednogodišnji Dominik Plavčić iz Bosanskog Grahova. Nakon izvedbe „živih jaslica" u župnoj kući održana je promocija zbirke pjesama „Luč Hrvata" hrvatskog pjesnika Ante Nadomira Tadića Šutre iz Knina.

„Žive jaslice" ponovljene se u Drvaru i pred misu polnoćku na Badnju večer, a potom su svi protagonisti točno u ponoć u procesiji ušli u crkvu i bili nazočni na polnoćki.

Božićne manifestacije s prikazom „živih jaslica" u Drvaru i Bos. Grahovu ostavile su jako pozitivan dojam, ne samo kod katolika, nego i kod brojnih sugrađana pravoslavaca koji su bili nazočni, i želja je da to postane tradicija. (d.k./TABB)