Bošnjaci u Neum stigli s ležaljkama ‘Jugoslavija’

...preko hrvatskog grba iscrtali veliko bijelo srce, u Neumu su ponovno u akciji oni aktivisti koji na čudan način žele "širiti ljubav i bratstvo i jedinstvo".

Čudna objašnjenja

Tako se na neumskim plažama zadnjih dana mogu sve više vidjeti detalji koji nikako ne odgovaraju vremenu i prostoru u kojem živimo. Oni bolji poznavatelji prilika u Neumu s kojima smo razgovarali uvjereni su da se pak radi o novim provokacijama kojima se prije svega želi unijeti nervoza među hrvatski narod na ovom prostoru, a onda i zbuniti strane turiste koji se također ne mogu načuditi onome što vide na neumskoj obali. Obilazeći neumske plaže na nekoliko lokacija se mogu vidjeti ležaljke i drugi prostirke s obilježjima bivše Jugoslavije, a koje njihovi vlasnici postavljaju na što vidljivije mjesto. Nekoliko takvih prostirki za ležanje i sunčanje s detaljima Jugoslavije zatekli smo na potezu od hotela Sunca do hotela Neum. Na prvi pogled dalo bi se zaključiti da su to neki jugonostalgičari, ali oni o toj svojoj ljubavi ne žele javno govoriti, već samo dobacuju "da imaju pravo raditi što žele u "njihovom Neumu." U jednoj takvoj situaciji ti jugonostalgičari su ustvari Bošnjaci iz Zenice i Visokog koji su onako u dobacivanju iznijeli neka svoja čudna objašnjenja. - Kriza je pa se nema novca i onda i ne možemo kupiti nove ležaljke i prostirke. Ako Hrvati mogu podizati onoliku šahovnicu, možemo i mi koristiti ove prostirke u našoj BiH - neuvjerljiv je bio dok nam je objašnjavao jedan od vlasnika ovih zalutalih prostirki s natpisom ‘Jugoslavija' i destinacija na Jadranu na kojoj nema Neuma.

Stranci zbunjeni

Ostali smo bez odgovora kada smo te goste u Neumu iz Zenice i Visokog upitali otkud to da "može koristiti prostirke Jugoslavija u svojoj BiH", tj. zar to nije krajnje nelogično. Isto tako ostaje čudno kako je netko sačuvao takve prostirke s obilježjima države koja se raspala prije više od 20 godina ili su kupljene nedavno. Na kraju su nam onako u prolazu ipak dobacili da je to njihov odgovor na ponovno vraćanje hrvatske šahovnice tamo gdje je cijelo vrijeme i bila, uz obalu u Neumu. Naravno, za Hrvate Neuma ovo je još jedna provokacija od aktivista i boraca za slobodu ljudi koji tako nešto slično ne rade u mjestima odakle dolaze. Dosta su zbunjeni i stranci kada vide obilježja Jugoslavija pa su neki i pitali tamošnje mještane je li to Neum u BiH ili u nekoj drugoj državi.

Vecernji list