Bosanska i slavonska Posavina i Hercegovina u jednom kolu

narodna nošnja

Posavina i Hercegovina

U prekrasnim narodnim nošnjama posavskoga, slavonskog i hercegovačkog kraja 11 KUD-ova prodefiliralo je toliškim ulicama da bi na stadionu "Sloge" Tolisa razvili prekrasnu tolišku tkanicu ukrašenu pjesmama i plesovima svojega kraja. Nastupila su društva iz Širokog Brijega i Knešpolja, Vukovara, Županje, Osijeka, Bošnjaka, Čepina, Donjih Andrijevaca, Bukovlja i Zovika.

Više od 30 članova Organizacijskoga odbora, pomno birani sadržaji i do sada najveća posjećenost manifestaciji, potvrda su njezine opravdanosti i garancija budućnosti. Lijepoj priči Tolise točku na "i" stavili su folkloraši KUD Kralj Tomislav Tolisa. Pokazali su koliko truda ulažu u svoj rad stoga ne iznenađuje dodijeljena Plaketa Mati Oršoliću Maćunu, koji uz Mirka Vukića, ulaže najviše rada u društvo s tradicijom dugom više od 90 godina.

Društva koja su prešla najduži put do Posavine i to im, kažu, nije bilo teško kako bi zapjevali gangu s KUD "Mokro" Široki Brijeg i HKUD "Crnašnica" Knešpolje. - Kada se voli tradicija ništa nije teško, a doći u Posavini nama je uvijek veliko veselje, poručuju iz širokobriješkog KUD-a.

- Bili smo prije deset godina i Tolisa se proljepšala što se arhitekture tiče, ali mladi su ostali isti zaljubljenici tradicije koja prkosi današnjem modernom vremenu. Mislim da smo mi jaki kao naš hercegovački kamen da odolimo svim izazovima današnjice - poručuje Slavica Ćulužić.

Čuvajmo tradiciju

- Nastavit ćemo rad na očuvanju, razvijanju i promicanju kulturne baštine našega toliškog i posavskog kraja jer poruka ovakvih susreta je da očuvamo tradiciju i ne damo zaboravu sve što su naši stari godinama vrijedno stvarali. Hvala svima koji su nam u tome pomogli, a među njima je i medijski pokrovitelj Večernji list - poručuje Daniel Dominković ispred Organizacijskog odbora Zaklade Terra Tolys.