FOTO/VIDEO  Bivši svećenik 55 godina vlastitim rukama gradi katedralu

crkva kod madrida
Martinez je rođen 1925. u izuzetno religioznoj obitelji; s deset je godina vidio kako španjolski komunisti ubijaju svećenike i ruše crkve. To ga je ponukalo da i sam postane svećenik. Nakon osam godina službe (previše) predanog Justa zamolili su da izađe iz reda. Slomljenog srca, ali odlučan, Justo je odlučio sam samcat izgraditi katedralu u slavu Bogu, na komadiću zemlje koji su mu ostavili roditelji. I gradi je već 55 godina, piše Croexpress.eu.

Ova građevina, koju je nazvao Nuestra Señora del Pilar (Naša Gospa od Pilara), izgrađena je bez pomoći arhitekata te bez vladinog i crkvenog odobrenja. Sve u njoj napravljeno je ručno, a uglavnom ju je gradio Justo. Unutrašnjost crkve je veličine pola nogometnog igrališta, a kupola je četrdesetak metara visoka. Cijela struktura izgrađena je bez pomoći dizalica.

- Radim katedralu harmonično. Izračunam proporcije, uključujući visinu i širinu. Nemam arhitektnonski plan. Sve je u proporcijama. Nisam to naučio, to je nešto iznutra - kazao je Justo za dokumentarni film koji je o njemu snimila Russia Today.

Unatoč tome što mu je 91 godina, Justo radni dan i dalje započinje u šest ujutro i radi deset sati, osim nedjeljom. Sada mu pomažu obitelj i volonteri. Gotovo sav građevni materijal je doniran ili uzet s otpada. Tako su, recimo, neki stupovi napravljeni od plastičnih kanti ispunjenih betonom.

Teško je vjerovati da će don Justo doživjeti dovršetak izgradnje svoje katedrale. Unatoč tome, u ovim poznim godinama kaže kako bi, da se opet rodi, ponovo gradio katedralu. No, ovaj put, dvostruko veću.