Besplatne elektroničke knjige

elektroničke knjige, zaklade Kultura nova., Google Analytics
Među najčitanijim naslovima u 2015. su knjige Mediji, propaganda i sistem Noama Chomskog, Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć! Dražena Šimleše, U što se zaljubljujemo Romana Simića, Tour de force Krešimira Pintarića .
Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige u prvom polugodištu 2015. godine šest novih naslova, te je sada čitateljima od 173 objavljena dostupno ukupno 146 naslova, priopćili su iz DPKM.

Redizajnom do lakšeg snalaženja

Osim novih naslova, od početka travnja čitateljima su dostupne i redizajnirane stranice projekta koje su preglednije, čitkije, informativnije i ažurnije u odnosu na stare. Unaprijeđena je funkcionalnost autorskoga i naslovnog kazala, dodano je pretraživanje po svim sadržajima dostupnim na mrežnim stranicama, što praktično znači da svaka knjiga funkcionira kao da je opremljena kazalom imena i pojmova. Unaprijeđeno je i podešavanje veličine teksta u knjigama, kao i navigacija unutar same knjige.

Posebno su izdvojeni novi naslovi, a čitateljima je omogućeno i izlistavanje najčitanijih naslova po vrstama i žanrovima. Ažurirano je i više od stotinu bio-bibliografskih autorskih bilješki koje su djelomično popraćene i portretima autora te su knjigama dodane kratke informativne bilješke, osvrti ili recenzije.

Porast posjeta i pročitanih knjiga za devet posto

Podaci servisa Google Analytics pokazuju da je tijekom prvog polugodišta 2014. godine 46.636 jedinstvenih posjetitelja u 54.766 posjeta čitalo 51.200 knjiga te da je tijekom prvog polugodišta 2015. godine 50.986 jedinstvenih posjetitelja u 62.143 posjeta čitalo 55.848 knjiga.

To znači da je broj jedinstvenih posjetitelja porastao za 9,3 posto te broj čitanih knjiga za 9 posto. To ujedno i znači da je projekt premašio brojku od milijun i 600 tisuća jedinstvenih posjetitelja, što u prosjeku iznosi više od 100 tisuća godišnje. Besplatne elektroničke knjige čitane su 895.494 puta, što znači da je u prosjeku po svakom naslovu zabilježeno 5.176 čitatelja, a najpopularniji je naslov knjiga Noama Chomskog „Mediji, propaganda i sistem" koja je skupila više od 84 tisuće čitatelja. Više od 35 posto posjetitelja je iz Zagreba, na drugom mjestu je Beograd sa 6,7 posto te Sarajevo na trećem s 4,3 posto, a iza njih slijede Split, Rijeka i Osijek s oko 3 posto.

Naročito je jasno uočljiv trend porasta čitanja nakon lansiranja redizajniranih stranica projekta početkom travnja: tijekom svibnja 9.846 posjetitelja čitalo je 8.907 knjiga, a u lipnju je 10.602 posjetitelja čitalo ukupno 11.184 knjiga. Dakle, iako zadnji mjesečni rast posjećenosti mrežnih stranica projekta iznosi skromnih 7,7 posto, čitanost besplatnih elektroničkih knjiga porasla je 25,6 posto. A kad se statistički podaci za lipanj usporede s travanjskim, rezultati su još impresivniji: broj posjetitelja porastao je za svega 6 posto, ali je broj čitanih knjiga porastao za gotovo nevjerojatnih 68 posto!

Tijekom prvog polugodišta 2015.objavljeni su „ženski pjesnički blok" i „muški pjesnički blok": zbirke pjesama „Kvadratura duge" Dorte Jagić, višestruko nagrađivane pjesnikinje, „Južne životinje" Irene Matijašević, višestruko prevođene pjesnikinje i esejistice, „Pleši, Modesty, pleši" Darije Žilić, koja je dobila nagradu Kiklop za najbolju zbirku poezije 2011. godine, „Trickster" Branka Maleša, višestruko nagrađivanog pjesnika, prozaika, kritičara, antologičara i prevoditelja, „Predmeti" Marka Pogačara, najvažnijeg i višestruko nagrađivanog pjesnika mlađe generacije te „Golmanu, lovcu i šumaru" Tvrtka Vukovića, čije su pjesme uvrštene u gotovo sve antologije i preglede novijeg hrvatskog pjesništva.

Knjige su objavljene uz financijsku potporu Grada Zagreba, a Društvo za promicanje književnosti na novim medijima korisnik je institucionalne potpore zaklade Kultura nova.

DPKM će tijekom rujna objaviti i „ženski prozni blok": dvije Marineline zbirke priča, „Lift bez kabine" i „Pušite li?", te zbirku priča Olje Savičević Ivančević „Nasmijati psa" za čiji je rukopis autorica 2005. godine dobila nagradu Prozak. U listopadu će biti objavljen i „muški prozni blok": romani „Ljeto u gradu" Zorana Lazića, „Posljednji dani panka" Gordana Nuhanovića i „Ljubav je sve" Krešimira Pintarića.