Banja Luka: Mladoženja uzeo prezime mlade!

Rekla je ovo "Glasu Srpske" načelnik Odjeljenja za opću upravu u Administrativnoj službi grada Biljana Birač.

"Oko 60 posto zahtjeva podneseno je radi promjene imena, 39 posto radi promjene prezimena, a svega jedan posto podnesenih zahtjeva odnosilo se na promjenu imena i prezimena građanina", kazala je Biračeva.

Prema njenim riječima, razlog za promjenu koje stranke najčešće navode u svojim zahtjevima je takozvano usklađivanje imena ili prezimena.

"To je prevazilaženje situacije kada su im imena ili prezimena u dokumentima ili u evidencijama različitih institucija upisana različito od imena ili prezimena evidentiranog u matičnim knjigama rođenih. Na promjene iz ovakvih razloga odnosi se gotovo 80 posto zahtjeva svake godine. Postoje i razlozi kao što su na primjer da se djeca koja su do podnošenja zahtjeva koristila očevo prezime žele služiti prezimenom majke ili da žele nositi prezime i oca i majke ili neko sasvim novo prezime", objasnila je Biračeva.

Kako ona navodi, dešava se i da bračni supružnik koji je izjavom datom prigodom sklapanja braka preuzeo prezime, pa poslije želi neku drugu varijantu, na primjer vraća se na prezime koje je korišteno prije sklapanja braka, zahtijeva korištenje dva prezimena...

Ona je naglasila da najmanji broj građana traži promjenu kompletnog osobnog imena iz razloga jer im se dosadašnje ne dopada.

"Spornim su se pokazali postupci za promjenu osobnog imena maloljetnoj djeci ukoliko se roditelji koji ne žive u braku ili u zajedničkom domaćinstvu ne mogu sporazumjeti o promjeni imena djeteta. U postupak se tada uključuje Centar za socijalni rad", istakla je Biračeva.

"U upravnom postupku za promjenu osobnoge imena plaća se administrativna taksa od 32 KM. U slučajevima promjene prezimena, koje se po Zakonu u matične knjige evidentiraju prema izjavi građanina, na primjer kod priznanja očinstva, kod zaključenja i prestanka braka, u nekim slučajevima usvojenja i slično, ne naplaćuje se administrativna taksa", rekla je Biračeva.