FOTO  Balkan očekuje ekstremno hladna zima

snijeg, Mostar, vremenska prognoza, Mostar, snijeg, Elementarna nepogoda, Balkan, zima, hladnoća, snijeg, Mostar, Mostar, snijeg
Prema Europskom centru za srednjoročnu prognozu iz Redinga kod Londona, Europu čeka neuobičajeno hladna zima kao posljedica neuobičajeno toplog ljeta na sjeveroistoku Europe i većem dijelu Sibira.

Dok su se Moskovljani u srpnju pržili na 38 stupnjeva, ako je suditi prema procjeni Europskih meteorologa, ove zime najviše će drhtati stanovnici Balkana, gdje će se temperatura spuštati i do minus 30.

Svi su suglasni da je riječ o referentnoj ustanovi ali da je još rano za pouzdaniju prognozu. Jedino što je sigurno, prema riječima kilmatologa iz Sarajeva Željka Majstorovića, jeste da će ova zima biti hladnija od prethodne.

"Prognoza, što se radi na duže staze sve je manje pouzdana. Još uvijek znanost nema tako precizne metode. Ono što se može reći to je da će ova zima vjerojatno biti hladnija nego prethodne. Slabi utjecaj El Ninja, iako je on daleko od nas, on je indikator klime na svjetskom oceanu, tako da kažem. Tako da to u stvari znači selidbu toplih površinskih voda sa istoka na zapad. Iz Europe ka Americi," kaže Majstorović.

Sličan stav iznosi i beogradski meteorolog Branko Sparavalo: "Pitanje je zaista koliko će se ta prognoza ostvariti. Vrijednosti koje se navode, da će temperatura stići do minus 30 na Balkanu su dosta niske i takve vrijednosti su veoma rijetke, ne samo tijekom jednog desetljeća, već i tijekom vijeka. To je dosta smjela prognoza i ne možemo se općenito pouzdati u te prognoze i one su još u istraživačkoj fazi", navodi Sparavalo.

slobodnaevropa.org