Zelena vozila budućnosti: Tesla

16.06.2014

Tesla Motors daje na korištenje svoje patente s ciljem ubrzanja proizvodnje električnih vozila.

Svakim danom popularnost električnih i hibridnih automobila raste. Iako su ovakvi automobili skuplji od automobila koje smo da sada naviknuli vozili, mnoge su prednosti koje bi nas mogle nagnati na kupnju jednog ovakvog prijevoznog sredstva.

Kako bi se potaknula popularnost i ubrzala proizvodnja električnih vozila Tesla Motors je objavio da će omogućiti korištenje njihovih patenata. Američka automobilistička tvrtka sa sjedištem u San Carlosu, koja je fokusirana isključivo na proizvodnju električnih automobila neće pokretati tužbe protiv onih koji će njihove patente koristiti u dobre svrhe. Ovim potezom nadaju se da će pomoći razvoju trenutno vrlo malog tržišta električnih automobila i dati dodatni poticaj individualnim izumiteljima.

′Tesla Motors je pokrenut kako bi ubrzali dolazak održivog prijevoza. Ako otvorimo put za stvaranje uvjerljivih električnih vozila, a potom postavljamo mine u obliku intelektualnog vlasništva kojima zaustavljamo druge, radimo protiv našeg cilja′ smatra suosnivač Tesla Motorsa Elon Musk.

Električna vozila koja se serijski proizvode znatno su manji zagađivači okoliša od benzinskih i dizelskih automobila. Tesla Motors prošle je godine prodano oko 22.500 automobila, a za ovu godinu najavljuju veću prodaju koja bi trebala premašiti broj od 35.000. električnih automobila.

′Mislili smo da je patentiranje naše tehnologije vrlo bitno jer smo bili zabrinuti da će veliki proizvođači automobila kopirati našu tehnologiju, te kasnije iskoristiti svoju moć masovne proizvodnje, marketinga i prodaje kako bi nadvladali Teslu. Jako smo pogriješili u tome.′ istaknuo je Musk.

loading...