Završena zimska sezona: Korištenje zimskih guma u ljetnom razdoblju nesigurno i neekonomično

zimske gume
...prestaje važiti danas, piše Anadolu Agency (AA).

Zimska oprema prethodnih mjeseci bila je obvezna za sva putnička i motorna vozila čija ukupna masa ne prelazi tri i pol tone. Također, posjedovanje zimske opreme bilo je obvezno bez obzira na vremenske uvjete. Zakonski propisana kazna za neposjedovanje zimske opreme na vozilu iznosila je 40 konvertibilnih maraka (KM).

Vlasnici automobila u Sarajevu već uvelike na svojim vozilima mijenjaju zimske gume za ljetne, a vulkanizeri ističu kako imaju pune ruke posla. Istaknuli su kako korištenje zimskih guma u ljetnom periodu nije dobro rješenje, jer se na višim temperaturama zimske gume više troše, a mogu stvoriti i sigurnosne probleme zbog neprilagođenosti njihovog sastava toplijoj podlozi.

Prije svega, gume je potrebno držati na suhom, te po mogućnosti u tamnom prostoru. Dakle, podrumske prostorije u stambenim zgradama ili garaža u kući su idealni za njihovo skladištenje.

Zimske gume, zbog svog sastava, na temperaturi od sedam stupnjeva Celzijevih postaju elastične i samim tim stvaraju veće trenje ali kada je riječ o sigurnosti u prometu, one ne predstavljaju veliki problem", kazala je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) stručna suradnica za sigurnost prometa u Bosanskohercegovačkom auto-moto klubu (BIHAMK), Mersiha Imširović.

Kako je istaknula, korištenje zimskih guma u ljetnom periodu nije ekonomično.

"Ljetne gume u periodu zimske sezone postaju krute i plastične, kližu po cesti i tada može doći do prometne nesreće. Kada je riječ o korištenju zimskih guma u ljetnom periodu, one se tada više troše", istaknula je Imširović.