ZA ČETIRI MJESECA 2016. U BiH uvezeno više od 25 tisuća vozila, vrijednih 198 milijuna KM

uvoz, automobil, carina, automobil, automobil, automobil, rabljeni automobili, cijena, automobil, carina, automobil, BIH, uvoz, rabljeni automobili, BIH, skandal, Gorivo, otpad, Grude, krađa, Grude, ukradeni automobili, auto otpad, carina, BIH, automobili, nezaposlenost, auta, cijena, Europska unija, auto, kupovina, automobili, prodaja, homologacija, uvoz automobila, uvoz, polovna auta, uvoz automobila, BIH, vozila, uvoz, uvoz automobila, BIH, uvoz, uvoz automobila, vozila, kupovina, automobili, automobili, mitovi, automobili, BIH, uvoz, vozila, registracija, BIH, automobili, automobil, BIH, BIH, vozila, uvoz, registracija, BIH, vozila, automobili, poskupljenje, vozila, registracija vozila, registracije vozila, FBIH, automobil, testovi, polovni automobili, automobil, auta, BIH, dizel pogon, dizel, automobili, rabljeni automobili, polovni automobili, rabljeni automobili, Prijenos vlasništva, polovna auta, polovni automobili, Njemačka, automobil, uvoz, uvoz automobila, automobil, rabljeni automobili, kupovin
Nastavak je to uzlaznog trenda uvoza vozila, a za koje je samo ove godine plaćeno više od 36,3 milijuna KM uvoznih poreza, piše Faktor.

Međutim, efekti nedavno usvojene odluke Vijeća ministara BiH o ograničavanju uvoza polovnih automobila na one s minimalno Euro 4 normom, znat će se tek u narednom razdoblju.

Kako su rekli iz jednog mostarskog prodajnog salona, koji se bavi prodajom novih i polovnih vozila, još uvijek je rano govoriti o eventualnom povećanju prodaje novih vozila.

- Trebat će se pričekati mjesec, dva da se vidi pravo stanje na tržištu automobila. Unazad mjesec dana uvozila su se još uvijek vozila s Euro 3 normom po starim propisima. Ako se pogledaju statistike iz prošle godine, pa i prije, primjetno je bilo povećanje uvoza vozila s godištima između 2001. i 2005., kazao je izvor.

Ovlašteni sudski vještak za promet Ševal Kovačević izjavio je za Faktor da je Euro 4 norma u EU uvedena je početkom 2005. godine.

- To je sad već više od 10 godina i takva vozila su dosta kvalitetna. Pravi kaos nastao je kada je odobren uvoz vozila sa Euro 3 normom, jer je opća starost voznog parka u BiH podignuta na 17,5 godina. To je pokvarilo i prosjek tehničke ispravnosti vozila na cestama, rekao je sugovornik.

Prema njegovim riječima, tome je dosta doprinijela i teška ekonomska situacija gdje su ljudi primorani kupiti polovan automobil.

Naš sugovornik pojašnjava da bi MUP trebalo opremiti brzim vozilima, ali i laptopima s kojih imaju odmah pristup središnjem registru, kao i pojačati kontrolu sudionika u prometu.

- Moramo shvatiti da je promet opasno okruženje. Vozila u prometu moraju biti tehnički ispravna ali se mora ulagati i u cestovnu infrastrukturu. Danas na svakih 100 ili 200 metara grade se benzinske crpke, a ne ulaže se u infrastrukturu. Slabo se primjenjuju zakonske sankcije za prekršitelje, kao i za povratnike u krivičnim djelima, upozorava Ševal Kovačević i dodaje da je "danas najveći kriminal na točkovima"