VW prekršio zakone o zaštiti potrošača u 20 zemalja EU-a

volkswagen, volkswagen, Njemačka, povlačenje, VW, skandal, volkswagen, volkswagen, volkswagen, VW, Sueddeutsche Zeitung, volkswagen, volkswagen, volkswagen, volkswagen

Među prekršenim propisima je i Direktiva o prodaji potrošačkih roba i jamstvima, koja zabranjuje tvrtkama privlačenje kupaca preuveličavanjem ekoloških performansi, kao i Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi, a obje se primjenjuju diljem EU-a, piše taj list.

Europska komisija priopćila je da je povjerenica za industriju Elzbieta Bienkowska u više navrata pozvala Volkswagen da razmisli o dobrovoljnom plaćanju kompenzacija, ali bez ohrabrujućeg odgovora te kazala da će nacionalni sudovi utvrditi imaju li potrošači zakonsko pravo na naknadu. Kako bi se osiguralo pravedno tretiranje potrošača, glasnogovornica Komisije kazala je da je povjerenica za zaštitu potrošača Vera Jourova pisala udrugama potrošača diljem EU kako bi prikupila informacije.

"Ona će se ovaj tjedan u Bruxellesu sastati s relevantnim predstavnicima", napisala je glasnogovornica u odgovoru poslanom elektronskom poštom. Volkswagen je odbio to komentirati.

Jourova surađuje s udrugama potrošača kako bi pritisnula Volkswagen da plati kompenzaciju klijentima u Europi zbog skandala s dizelskim motorima, kao što je učinio u SAD-u.

Volkswagen je obećao da će vlasnicima VW dizelskih vozila u SAD-u nadoknaditi milijarde eura, ali je odbacio pozive za sličnim nadoknadama za 8,5 milijuna takvih vozila u Europi, gdje su različiti pravni propisi oslabiti šanse za isplatama.

Jourova je kazala za Die Welt da još analizira povratne informacije od država članica. "No, već sada se čini jasnim da je Volkswagen prekršio europske zakone o zaštiti potrošača u većini zemalja članica. Zato mislim da je neophodno da se uključimo s koordinacijom na europskoj razini", napisala je u članku objavljenom u ponedjeljak.

Die Welt, pozivajući se na izvore, objavio je da će se Jourova idućih dana sastati s predstavnicima skupina za zaštitu potrošača kako bi raspravili strategiju podnošenja zahtjeva za nadoknadom od Volkswagena.

Hina