FOTO/VIDEO  VW predstavio osmu generaciju novog Passata

volkswagen, Passat, Novi Passat, TDI motor
Novi je Passat, navode u Volkswagenu, u prosjeku 85 kg lakši od prethodnika, no istovremeno nudi više prostora u unutrašnjosti.

Novi Passat se odlikuje naglašeno dinamičnijim linijama od prethodne generacije, uz prepoznatljivi korporacijski izgled, širi dizajn prednjeg dijela te coupeovski položenu liniju krova. Naglašeniji blatobrani i istaknuta bočna linija te dvostruki završeci ispušnih cijevi upotpunjavaju priču o dinamičnom dizajnu osme generacije.

Predstavljeni Passat je prvi automobil grupacije Volkswagen napravljen na produljenoj MQB platformi upravo zahvaljujući kojoj su ostvarene navedene uštede na masi. Ujedno, novi je automobil za 2 mm kraći od prethodne generacije, no povećana prostranost ostvarena je zahvaljujući većem međuosovinskom razmaku i kraćim prevjesima. Konkretnije, interijer nudi 33 mm više prostora, prednja su sjedala postavljena 10 mm niže, a putnici otraga su dobili čak 26 mm više prostora za glavu.

U usporedbi s odlazećim modelom, novi Passat nudi čak 47 dm3 veći obujam prtljažnika (sada raskošnih 650 dm3) u karavanskoj karoseriji. Također, automobil je dobio i senzor za otvaranje/zatvaranje prtljažnika koji reagira na pokret nogom ispod stražnjeg branika.

Možda i najveću novost u ponudi osme generacije Passata predstavlja uvođenje novog 2-litrenog bi-turbo TDI motora snage od 240 KS i najvećeg okretnog momenta od velikih 500 Nm. Ovaj je motor rezerviran za izvedbu s pogonom na sva četiri kotača (4Motion) u kombinaciji sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem.

Također, kada novi Passat krene u prodaju, u ponudi će se naći i plug-in hibridna verzija opremljena 1,4-litrenim benzinskim TSI motorom snažnim 156 KS te električnim motorom snage od 109 KS (kombinirana najveća snaga dostiže 211 KS, a najveći okretni moment 400 Nm). Ovaj bi hibrid trebao ponuditi autonomiju do 50 km u električnom načinu rada, odnosno više od 1000 km u kombinaciji benzinskog i električnog pogona.

Ostali pogonski strojevi novog Passata uključuju 1.6 TDI (120 KS) i 2.0 TDI koji, pored spomenutih 240, razvija 150 i 190 KS. Ponudu benzinskih motora sačinjavat će 1.4 TSi sa 125 i 150 KS, 1.8 TSI sa 180 KS i 2.0 TSI koji razvija 220, odnosno 280 KS. Iz iskustva možemo pretpostaviti kako će se ponuda pogonskih agregata još više širiti.

U interijeru će dominirati infotainment sustav MIB II sa zaslonom u boji osjetljivim na dodir, dimenzija od 5,0 do 8,0 inča (ovisno o razini opremljenosti). Također, novi je Passat opremljen 12,3-inčnom pločom s instrumentima koju je moguće konfigurirati prema želji vozača (s 2D ili 3D prikazom) te Head-Up zaslonom.

Od ostalih tehničkih detalja Passat osme generacije bit će opremljen i Full-LED tehnologijom glavnih svjetala kao i sustavom protiv zasljepljivanja nadolazećih vozača, dok će sigurnost biti potpomognuta sustavom za prepoznavanje nenamjerne promjene vozne trake, automatskim kočenjem, sustavom Emergency Assist i sustavom Park Assist III generacije za poluautomatsko parkiranje.

Volkswagen Passat osme generacije svoju će službenu premijeru imati ove jeseni na međunarodnom salonu automobila u Parizu, u limuzinskoj i karavan (Variant) izvedbi karoserije. Automobil u prodaju na europskim tržištima kreće u posljednjem kvartalu 2014.