Vrijeme je zamjenu automobilskih guma, znate li kako ih trebate skladištiti?

skladištenje guma
Arhiva

Ako ne koristite cjelogodišnje gume, sigurno ste se barem jedno pitali kako skladištiti svoje auto gume prilikom sezonske zamjene. Iako vam se možda tako i ne čini, nepravilno skladištenje guma može znatno umanjiti njihovu kvalitetu kao i životni vijek.

Glavni kriterij o kojem ovisi skladištenje vaših auto guma je spremate li gume s felgama ili bez njih. No krenimo redom.

1. Obilježite pozicije

Prva stvar koju je potrebno napraviti je obilježiti pozicije na kojima su se nalazile gume. To radite kako bi prilikom ponovnog postavljanja mogli zamijeniti stražnje i prednje gume. Prednje se gume brže i više troše i zato ih je potrebno rotirati kako bi uvijek imali podjednako kvalitetne performanse.

2. Operite gume

Gumu je prije skladištenja izrazito važno dobro i temeljito oprati. Ako gume spremate bez felgi, poželjno ju je oprati dok se još nalazi na vašem automobilu. Na taj ćete način spriječiti nepotrebno močenje unutrašnjosti gume.

Ako gume spremate zajedno s felgama, onda ih možete oprati i kada ih skinete s automobila. Važno je da to obavite dovoljno temeljito. Uklonite i najmanje kamenčiće kao i strana tijela koja se nalaze u žljebovima guma. a potom ih dobro osušite kako bi spriječili koroziju.

Nakon pranja nemojte zaboraviti vratiti oznake pozicija.

3. Pregledajte gume

Dobro pregledajte gume. Prođite rukom kroz cijeli obujam gume, kako s vanjske, tako i s unutrašnje strane. Provjerite da nema vidljivih oštećenja. Ako ih pronađete, važno je odmah krenuti u sanaciju. Detaljan pregled u konačnici vam može spasiti život.

4. Skladištenje s felgama

Samo skladištenje najviše ovisi o spremanju s felgama ili bez njih. Ako gume spremate zajedno s felgama onda se one slažu vodoravno jedna na drugu. Prvu gumu položite na pod i nakon toga na nju stavljajte ostale. Poželjno je između svake gume postaviti i novinski papir za dodatnu zaštitu.

Drugi način skladištenja gume s felgama je vješanje na zid. To je dopušteno samo kod onih guma s felgama. Nemojte ih stavljati horizontalno jer će se pod težinom felgi deformirati i postati neupotrebljive.

skladištenje guma

5. Skladištenje bez felgi

Ako gume spremate bez felgi jedini ispravan način skladištenja je horizontalno jedna do druge. Na taj ćete način pronaći gume i u prodavaonici tako da ste sigurni u ispravnost. Gume lagano razmaknite jedne od drugih i to je to. Poželjno je jednom mjesečno lagano zarotirati gume kako pritisak ne bi uvijek bio na istom mjestu.

6. Suhi i tamni prostor

Kako god da ih skladištili, važno je da to bude u suhom i tamnom prostoru, bez vlage i sunčevih zraka koje uništavaju gumu. Temperatura svakako mora biti ispod 35°C, a idealno bi bilo kada bi to bio hladni prostor s prirodnom ventilacijom.

7. Pazite na kemikalije

U prostoriji koju ste izabrali za skladištenje guma, nemojte pohranjivati kemikalije poput benzina, ulja ili sredstava za čišćenje jer i njihovo isparavanje može ošteti gume.

Prateći ove savjete možete utjecati na životni vijek gume. S obzirom na znatan trošak koji iziskuje kupovina novih auto guma, puno je isplativije odvojiti jedan dan za dobro i temeljito skladištenje vaših guma nego posezati duboko u džep.

Nabava.net