Transformers: Aeromobil 3.0 leteći automobil

Flying Car, Aeromobil 3.0 , Štefan Klein, slovačka
Svoju bi premijeru Aeromobil 3.0 Flying Car trebao doživjeti do kraja ovog mjeseca, točnije 29. listopada na Pioneers Festivalu u Beču. Ovaj je leteći automobil nasljednik prototipa koji je nosio oznaku Aeromobil 2.5 i koji je prvi puta poletio prije otprilike godinu dana. No, ovaj se projekt razvija daleko duže, još od 1990. godine, gotovo četvrt stoljeća.

Prototip se sastoji od čelične šasije koja je težine 451 kilogram dok je prazna. Pokreće ga Rotax 912 avionski motor, isti koji se koristi i u američkoj inačici letećeg automobila Terrafugia Transition. Prema najnovijim informacijama, novi Aeromobil 3.0 prototip bi vrlo lako mogao postati i prodajni model, bez izmjena.Aeromobil 3.0 se iz automobila pretvara u avion šireći krila koja se nalaze iza kabine za vozača.

Kada su sklopljena, ovaj leteći automobil može se parkirati na bilo koje gradsko parkirališno mjesto. Inače, krila su promjera 8,30 metara. Letjeti može brzinom od 200 km/h i ima radijus leta od oko 700 kilometara. Kao automobil može voziti brzinom od 161 km/h i može oko 500 kilometara.

I, što mislite, iz koje zemlje dolazi ovaj leteći automobil? Ne biste nikada pogodili - iz Slovačke. Uporni dizajner Štefan Klein već 25 godina radi na ovom projektu koji bi konačno mogao postati uspješan. Pitanje je samo kako doći do njega i gdje će se i kako moći koristiti...

Svakako pogledajte video niže, kako automobil leti