TEST Opel Corsa 1.4 Stripes – Brzi bombončić

opel, opel corsa, test
Atraktivan sportski paketić Linea (ili, kako nam je draže - Stripes) složen je poštujući provjerenu recepturu optičkog tuninga, pa mnogi testirano vozilo tituliraju kao opc. No, radi se tek o dopadljivom gradskom automobilu s kojim Opel cilja na mlađu populaciju. Cijena od 105.610 kuna u tome ne bi trebala biti prepreka.

Corsina karoserija s manjim brojem vrata naprosto vapi za sportskim preradama. Zbog dinamične bočne linije koja se proteže cijelom dužinom vozila (3999 mm) Corsa D na cesti djeluje mišićavo i masivno, što je lako potencirati spuštanjem podvozja, dodavanjem pragova, spojlera i zavjesica, te adekvatnim izborom naplataka i guma.

Corsa je dakle zahvalna baza za izradu sportske jurilice, a Opel ju je u tom smislu do sada rabio na dva načina - kao ljuti opc (1.6 Turbo Ecotec sa 192 KS i 230 Nm, 225 km/h) s masom konjskih snaga i strastvenom eksplozivnošću na suhom asfaltu, te kao nešto kultiviraniji GSi raspoloživ u verzijama s 3 i 5 vrata (isti turbo-motor ali sa 150 KS i 210 Nm, 210 km/h). Corsa opc je "preživjela" do danas, no GSi je nedavno umirovljen. Karijera joj je trajala od jeseni 2007. do studenog 2010. godine.

Bilo je to vrijeme kada je kompletna gama podvrgnuta promišljeno doziranom optičkom redizajnu. Ponuda paketa opreme je sistematizirana, izbor dodatne opreme je redefiniran, a prerada pogonskih sklopova obavljena je još ranije. Sve skupa možemo promatrati kao "plivajući" postupak osvježavanja jedne zahvalne koncepcije.

Obzirom da je Corsin sportski imidž tijekom proteklih godina postavljen na dovoljno stabilne temelje, došao je trenutak dograđivanja game s cjenovno pristupačnijim sportskim izvedbama, namijenjenima širem krugu kupaca. U fokusu su prije svega mlađi vozači, koji bi na svojim upravo kupljenim Corsama Enjoy, Sport ili Cosmo ovakvu preradu vjerojatno napravili sami.

Testirano vozilo dodatno je opremljena Corsa Sport 1.4. Osim sportski profiliranih sjedala i automatske klime koji je serijski krase, ima i karoserijski kit "opc Line" s prednjim i stražnjim spojlerom i pragovima. Na alu-naplatcima su niskoprofilne "kontinentalke" - Sport Contact 3 u dimenziji 215/45 R17. Vanjski retrovizori, jednako kao i sami kotači bijele su boje, u skladu s uočljivim naljepnicama u formi simetričnog para sportskih traka koje se protežu duž čitavog vozila. Ovjes je spušten (kao prije na Corsi GSi - sprijeda 18 mm, straga 15 mm), a električni servoupravljač ima varijabilno progresivnu odzivnu krivulju. ESP nije standardna oprema.

Nedavnim faceliftom je pored vanjštine i Corsina unutrašnjost prošla kroz manje preinake. Značajnih novosti ima na području infotainmenta, jer se sada vozilo može opremiti naprednim Touch&Connect sustavom koji osim navigacije uključuje i Bluetooth, kao i MP3 CD radio s linijskim ulazom (AUX) i USB utičnicom. Veliki zaslon osjetljiv na dodir dramatično unaprjeđuje upravljanje uređajem i pretraživanje glazbenog sadržaja, posebno kod reprodukcije datoteka s USB-sticka.

Kvaliteta zvuka je iznad prosjeka kategorije kojoj Corsa pripada, a zvučna slika se preciznim ugađanjem dubokih i visokih frekvencija može sasvim fino korigirati. Ukratko, audio-sustav je prilično blizu premium-klasi uređaja kakve pronalazimo u višestruko skupljim modelima Audija ili Volva.

1.4 Twinport je ispod 3000 o/min prilično samozatajan, ali živne na 4500 o/min kada postaje uistinu snažan. Na 4000 o/min razvija maksimalni okretni moment od 130 Nm, a najveću snagu (100 KS) pri 6000 o/min. Ubrzanje od 0 do 100 km/h odrađuje se za 11,9 s, a najveća brzina koju vozilo dostiže je 180 km/h.

U potrazi za elastičnošću i dinamikom Corsin smo agregat nerijetko natjerivali do crvenog područja okretaja (počinje na 6800 o/min). Tada motor poprima atraktivan zvuk, no bez da postane bučan. Isto vrijedi i za ispušni sustav koji je samo "naoko" sportski, dok se nenametljivim zvukom trudi očuvati komfor vožnje.

Opel je odavno eliminirao pokazivač temperature motora s instrument-ploče, zamijenivši ga tek s crvenom lampicom koja - kada se upali - znači da je stanje alarmantno! Naravno, lampica nam se nije palila, ali smo kontinuiranim praćenjem zelenih svjetlosnih indikatora za promjenu stupnja prijenosa uistinu profitirali po pitanju potrošnje. 1.4 Ecotec motor s varijabilnim razvodom ventila i na usisnom i na ispušnom traktu ne odlikuje se izraženo sportskim osobinama, no može biti iznimno štedljiv. Na putovanju smo bilježili prosječnu potrošnju do 7 litara, što obzirom na snagu motora uopće nije loš podatak.

Ovu Corsu je najveći gušt voziti po dobro izgrađenim otvorenim cestama poput D1 magistrale koja prohladni Zagreb spaja sa sunčanom Dalmacijom. Po takvim prometnicama možete se odvažiti i na nekoliko stotina kilometara dugačke dnevne dionice, bez da se stječe dojam kako je Corsa pogrešno vozilo za takvu turu. Tim više, jer ima i pristojan prtljažnik (285 L) s tvrdim dvostrukim dnom koje se može postaviti u dvije visine, a kut djeljivog naslona stražnje klupe također se može aretirati u dvije pozicije.

Dobro odmjereni prijenosi mjenjača na otvorenoj cesti motoru daju dovoljno prostora za dokazivanje, iako je 1.4 atmosferski benzinac sa 100 KS ipak ulazna stepenica pod haubom automobila poput ovog. Da je moguće, ovu Corsu bi rado isprobali s nekim 1.6 benzinskim motorom (bez turba) koji se rado vrti i koji bi sa svojih 120 do 130 KS i sa strane pogonske grupe vozilu podario sportskiji štih.

Sve dok je podloga glatka, sportski ovjes ne uznemirava putnike te u bitnom dijelu utječe na držanje ceste i stabilno oslanjanje na asfalt. Problemi su mogući tek kada s automobilom pojurite zavojitom cestom nizbrdo, kada podvozje dozvoljava laganom zatku vozila da "pretekne" prednji kraj. Zbog toga bi sportsku Corsu rado vidjeli sa serijskim ESP-om. Tim više, jer mlađi vozači (kojima je namijenjena) u pravilu ne raspolažu s dovoljnom količinom iskustva, pa postoji bojazan da takva jurnjava ne završi dobro.

Na autocesti, gdje su brzine veće, povećava se i otpor zraka, pa elastičnost 1.4 motora doseže svoje granice. Neugodne uzbrdice svladavaju se većinom u petom stupnju, no pri tome se automobil teško nosi s teretom svakog dodatnog putnika. Bilo bi bolje da mjenjač ima i šesti stupanj, ali tada bi i cijena automobila bila drugačija.

A cijena je odlučujući čimbenik u kategoriji kojoj Corsa pripada, što je istina i u slučaju "ušminkane" verzije Stripes. Osnova je Corsa Sport 1.4 (92.660 kn) u čiju serijsku opremu spada automatska klima, kožni upravljač, putno računalo, tempomat, dodatno zatamnjena stražnja stakla, maglenke, senzor za kišu, itd. Dodatna oprema je Sport Premium paket (6.613 kn) u koji spadaju spojleri i pragovi te termoizolacijsko vjetrobransko staklo, zatim Linea paket (bijeli 17" alu-naplaci, bijela kućišta retrovizora, naljepnice), kao i Touch&Connect navi-sustav (4.887 kn) s ekranom u boji osjetljivim na dodir, te izvrsnim MP3 CD radiom sa 7 zvučnika.

Sve skupa, a uzevši u obzir i popuste, konačna cijena testiranog vozila zaustavlja se na 105.610 kn. Tako ovaj automobil i u tržišno-marketinškom smislu predstavlja krunu Corsine dugovječne karijere.

izvor: autoweb.hr