FOTO  Test: Audi A1 1.4 TFSI

Njegove bočne crte mu daju sportsku notu, pri čemu dodatno doprinose i njegove kompaktne dimenzije. Audi A1 je dugačak 3.95m, i širok 1,74m i samo 1,42m visok. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2,47m.

Sportski karakter vidljiv je na prvi pogled. Audi A1 je Audi u cijeloj svojoj funkcionalnosti, tehnici, sigurnosti, udobnosti, a u isto vrijeme prilagođen gradskoj vožnji u 21. stoljeću. Singleframe maska sa 3D efektom i zasječenim kutevima je zajednička svim novim modelima Audija i predstavlja obiteljsku crtu kojom se i A1 ponosi.

Maska je uspješno integrirana u prednji dio vozila, koji obiluje jedinstvenim detaljima. Veliki usisnici za zrak s horizontalnim linijama također doprinose sportskom izgledu. Prednja trodimenzionalna svjetla, kao posebna atrakcija, naglašavaju duboku skoncentriranost Audija A1 na cestu ispred sebe.

Naglašeno zaokruženje u području linije ramena, potom luk krova u drugoj boji (od A do C stuba), kao i neobičan nagib C stubova šine A1 prepoznatljivim na ulici. Poput svih aktuelnih modela, A1 je opremljen dnevnim LED svjetlima, dok se opcionalno mogu poručiti i xenon svjetla. Audi A1 se nudi u dvije varijante Attraction i Ambition uz izbor od 10 različitih boja karoserije.

Naše vozilo bilo je u varijanti Ambition i Misano crvene boje sa bisernim efektom dok je luk krova bio u metalik sivoj boji, sve to začinjeno sa motorom 1.4 TFSI daje savršeni užitak u vožnji i poseban osjećaj dok vozite. Dok vam boju i opremu puštamo na izbor, preporučili bi vam motor 1.4 TFSI jer će vam pružiti sve.

Što se nas tiče nisu drugi motori ni najmanje loši ali ovaj motor je jednostavno savršen u svim okolnostima, grad,autoput, stvoren je za sve uvjete! Sve to uz potrošnju od 5,5 litara na sto kilometara.

Audi A1 s pogonom na prednje kotače je najsportskiji automobil u A0 premium segmentu. Spretan je i okretan u gradu; smiren i precizan na međugradskim cestama, a udoban na autocesti. Navedene kvalitete duguje prvenstveno vrlo naprednoj šasiji sa širokim tragom kotača i ravnomjerno raspoređenom težinom, te primjenom inovativne tehnologije – ESP sistemom za stabilnost vožnje s elektronskom blokadom diferencijala. Šasija je izuzetno čvrsta i pored toga što je ukupna težina čelične karoserije 221 kg.

Audi je dosta pažnje posvetio projektiranju karoserije, tako da prilikom tipičnih sudara pri malim brzinama ne dolazi do oštećenja karoserije, a ojačanja karoserije ujedno štite i osjetljive dijelove motora, kao što je hladnjak ili klima kompresor. Karoserija je pažljivo aerodinamički optimizirana, pa je ukupan koeficijent otpora zraka Cw=0,32.

Za elegantno zaobljeni kokpit, dizajneri su inspiraciju pronašli u obliku avionskog krila. Čak i četiri okrugla, izbočena otvora za zrak, neodoljivo podsjećaju na turbine avionskih motora. Ukoliko se kupac odluči za paket LED unutrašnjeg osvjetljenja, kompletno unutrašnje osvjetljenje vozila je izvedeno u LED tehnologiji. Na raspolaganju vozaču se nalazi sistem za savjetovanje optimalnog stupnja prijenosa, kao i sistem za praćenje potrošnje energije od strane pojedinih sistema u vozilu (klima uređaj, grijači i sl.)

Serijska i dodatna oprema su veoma bogate i kupcima je na raspolaganju čitava lepeza infotainment opreme. Standardni audio sistem podrazumijeva Radio Concert koji sadrži radio uređaj s MP3 CD playerom, odvojeni preklopivi 6.5” monitor u boji visoke rezolucije, dvostruki radio tuner, čitač za SDHC memorijske kartice, AUX priključak i 6 zvučnika. Kao dodatna opcija se nudi i MMI navigacijski sistem plus.

Prtljažni prostor ima zapreminu od 267 litara, a preklapanjem zadnjih sjedala ta se zapremina može povećati do 920 litara.

Gama motora obuhvata benzinske 1.2 TFSI sa 86KS/160Nm i 1.4 TFSI sa 122KS/200Nm, a dizel agregat 1.6 TDI isporučuje 105KS/250Nm. Potrošnja sa 1.2 TFSI motorom je deklarirana na 5,1l/100km uz 119g/km CO2. Model opremljen 1.6 TDI motorom prosječno troši 3,9l/100km.

Svi modeli su opremljeni sistemom za prikupljanje energije (rekuperacija) koja se oslobađa prilikom kočenja, kao i start-stop sistemom. Svi motori se serijski isporučuju sa manuelnim mjenjačima, a opcionalno je moguće poručiti 1.4 TFSI i 1.6 TDI u kombinaciji sa sedmostupanjskim S tronic mjenjačem.

Da zaključimo...Audi sa ovim automobilom je napravio pun pogodak. Uzimajući u obzir da potražnja za ovim modelom već premašuje ponudu od 50.000 primjeraka ostaje nam samo da vas pitamo, što čekate ?

Više informacija možete saznati kod Vašeg ovlaštenog partnera za Volkswagen i Audi Jelić Auto Mostar kojima se još jednom zahvaljujemo na ustupljenom vozilu.

Autoportal.ba / Denis Kapetanović