Složio elektro fiću za maturu: Vozi 20 km brzinom 50 km/h

elektromotori, fićo, renato mršić
U izradu E-fiće inovator Renato Mršić (19) iz zaseoka Žgaljić na Krku uložio je više od 2000 sati rada.
- Pet mjeseci sam ustajao u 6, odlazio u Elektroindustrijsku školu u Rijeku, vraćao se oko 16 sati te nakon jela radio do kasno u noć. To mi je hobi i strast - kaže Renato.
Auto na električni pogon napravio je za maturalni rad.
- Nakon emisije o sličnim autima počeo sam raditi na fići za gušt, no profesor je predložio da to učinim za maturalni. Mislim da nije očekivao ni da će se kretati. No bio je oduševljen i dobio sam peticu - uz osmijeh kaže ovogodišnji maturant.
Trud, znanje i iskustvo nagrađeni zlatnim medaljama
Golemi trud, znanje i iskustvo uloženo u preinaku 37 godina starog fiće potvrdile su dvije zlatne medalje; za predstavljanje na sajmu mladih inovatora INOVA-MLADI u Zagrebu te sajmu u Bakru.
- Odmalena se muvao po garaži. Uživao je pomagati, učiti, raditi na motorima. I danas zajedno držimo obiteljski servis za održavanje motora plovila i automobila... Već s osam godina je vozio auto po uličici - priča otac Mirko.
E-fićo ima mogućnost prilagodbe prijenosa snage motora na kotače što mu omogućava bolje performanse. Trenutno bateriju treba puniti 24 sata kako bi se vozili 20 km, brzinom do 50 km na sat.