FOTO/VIDEO   Škoda YETI 2.0 TDI 4X4 Ambition

škoda, Yeti 2.0 tdi 4X4, terenac, 4X4 pogon
Mali terenac za velike stvari

Stvari su se s novim modelom promijenile, a Yeti je od simpatičnog vozila postao znatno ozbiljniji igrač. Srećom, zadržani su i neki prepoznatljivi detalji. Testirali smo Yeti u kombinaciji s 2-litrenim dizelašem i 4x4 pogonom.
Simpatična kutijica

Yeti je i izdaleka bilo lako prepoznati zahvaljujući originalnom kutijastom izgledu. Iako bi na mnogim vozilima ovakav dizajn izgledao možda nezgrapno i ne baš pretjerano dopadljiv, strogo četvrtast izgled Yetija dobro je prihvaćen. Znajući tu činjenicu, Škodini su dizajneri bili oprezni pri dizajniranju novog modela, stoga ne čudi već provjeren recept - kada je nešto dobro to ne mijenjaj. Držeći se ovog pravila, promjene na novom Yetiju nisu radikalne, no ipak su primjetne, prepoznatljive i donose željeno osvježenje. Tako je zadržana prepoznatljiva forma, a promjene su ponajprije zahvatile prednji kraj i unutrašnjost, te nešto stražnji kraj.

Prednji je kraj promijenio svoju formu iz simpatičnog u ozbiljno i pomalo agresivno. Simpatična okrugla svjetla zamijenila su znatno konzervativnija i ozbiljnija četvrtasta, straga su svjetla dobila prepoznatljivu Škodinu C formu, dok je s boka Yeti više-manje isti, kao i svoj prethodnik. Osim prednjeg kraja, ono gdje je Yeti doživio veći preobražaj njegova je unutrašnjost. Materijali pod prstima djeluju kvalitetno, a spojevi su izvedeni vrhunski bez ikakvih zamjerki. Sve djeluje robusno, čvrsto i odaje kako će tako ostati i dugo godina nakon kupnje vozila.

Osim klasično za Škodu zelenog osvjetljenja, kontrolna ploča ispred vozača sjaji bijelom svjetlosti s istaknutim pojedinim elementima u crvenoj boji. Vjerojatno po uzoru na Audi modele, no ovo je svakako nešto dobro. Unutrašnjost je dovoljno prostrana, a bez negodovanja bit će i putnici na stražnjoj klupi kojima je na raspolaganju dovoljno prostora. Prtljažnik će omogućiti pospremanje četiri veća putna kofera, tako da i tu nema prigovora, no valja obratiti pozornost da je on zbog forme vozila viši no duži.
Suverena vožnja

Položaj za upravljačem očekivano je za SUV vozila - visok i pregledan. Tražite li vozilo s kojim ćete imati sve pod vlastitim okom i kontrolom, Yeti je jedan od reprezentativnih primjera. Osim položaja za upravljačem, ono što svakako Yeti omogućava svojim budućim vlasnicima jest suverena vožnja po svakom terenu, pa čak i onome izvan asfaltiranih putova. Ovakav dojam i povjerenje ulijeva TDI motor obujma dvije litre koji raspolaže sa 110 KS i pogonom na sva četiri kotača.

Pogon na sva četiri kotača jasno je označen 4x4 bedževima na stražnjem kraju i na ručici mjenjača, a Off-Road tipka asocira da nam je Yeti spreman i za vožnju izvan terena. Kako stvari funkcioniraju u praksi, jednom riječju - odlično! Zahvaljujući pogonu na sve kotače, proklizavanje i nedostatak prianjanja o podlogu gotovo je puka rijetkost. Za one koji nisu vješti vožnji po neasfaltiranim putovima, svakako je od koristi pomoć koju nam nudi Yeti. Dovoljno je kliknuti na tipku Off-Road i vozilo će automatski promijeniti režim rada, asistirati pri doziranju gasa te kontrolirati kočioni sustav pri spuštanju nizbrdicom. Zaista, ako nikada niste imali prilike voziti po blatnim terenima s uzbrdicama i nizbrdicama, s Yetijem je ovaj zadatak poput igre.
Štedljiv i pouzdan

Uz dizelske TDI motore od 105 do 170 KS, Yeti nudi pregršt snage, dinamičnu vožnju i malenu potrošnju. I benzinski modeli također su turbo, nose prepoznatljivu oznaku TSI, a nude od 105 do 160 KS. Dizelski 2-litreni TDI sa 110 KS i pogonom na sva četiri kotača, koji smo ujedno i testirali, troši prosječnih 5,5 litara uz umjerenu vožnju. Ovo je svakako rezultat za pohvalu s obzirom na tonu i pol teško vozilo i pogon na sva četiri kotača. Cijene startaju od 135.000 kuna za benzinski 1,2-litreni TSI sa 105 KS, dok dizelski 1.6-litreni TDI sa 105 KS starta od 144.000 kuna. Ove su cijene akcijske i odnose se na posebnu seriju Fresh Active modela. Naš testni Škoda Yeti 2.0 TDI 4x4 Ambition košta nešto više od 180.000 kuna, što je s obzirom na količinu zabave i gušta u vožnji koju nam je priuštio - opravdana cijena.