FOTO/VIDEO  Savršenstvo proporcija – Ferrari J50

Ferrari, Ferrari - J50
Ferrari je limitiranu seriju modela goleme snage od 690 »konja« posvetio obilježavanju pola stoljeća od kako se počeo prodavati na japanskom tržištu

Ferrari je jedna od najprivlačnijih marki automobila na svijetu i zbog toga što stvara ono na što velika većina drugih ne smije ni pomišljati. Njihova je »povijesna čitanka« tako prepuna smjelih kreacija, automobila koji su svojim izgledom i karakteristikama zaustavljali dah, izazivali divljenje baš kao i zavist prema onima koji su imali tu sreću, ne samo bogatstvo jer ono nije dovoljno da bi se do ma kojeg Ferrarija i došlo. Jedan od takvih bit će sasvim sigurno i model pod atipičnim, zaFerrari, nazivom - J50. Kako je inače poznato,Ferrari najčešće u naziv stavlja brojke koje su povezane s karakteristikama motora, njegovom zapreminom ili snagom. Što pak u toj kombinaciji radi brojka 50 i još neobičnije - slovo J? Da se odmah riješimo mistike, J50 znači da je prije točno pola stoljećaFerrari otvorio svoje prvo predstavništvo u - Japanu. Bila je to još uvijek rana faza razvoja danas jedne od najbogatijih država svijeta, val automobila iz Japana tek je kretao. No, baš kao što je to slučaj već nekoliko godina i s Kinom, pojavio se tada, sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, i sasvim doboljno bogatih Japanaca koji su si mogli priuštiti -Ferrari.
U slučaju J50, riječ je o modelu utemeljenom na verziji 480 Spyder, dakle kabrioletu. Pokreće ga atmosferski 3,9-litarski motor čija je snaga sa 670 povećana na 690 »konja«. Ubrzanje do 100 km/h mu je manje od tri sekunde, a maksimalno može do 325 km/h. Okretni moment mu je golemih 760 Nm, a prosječna potrošnja nemalih 11,4 litre uz emisiju CO2 od 260 g/km.

Dimenzijama ide u red većih Ferrarija jer mu je dužina 4568 mm, širina 1952 te visina 1211 mm. Međuosovinski razmak doseže 2650 mm, a težina 1,6 tona što s obzirom na veličinu motora, pa i samog automobila, i nije previše.

Cijena koju postiže J50 nije poznata, no sasvim je jasno kako će mu s vremenom rasti, kako će postati vrlo raritetni, kolekcionarski primjerak za koji će se u budućnosti boriti bogati sakupljači automobila. Naime, predviđeno je da se J50 napravi u samo - deset komada. Hoće li ih većina završiti u Japanu? Pa s obzirom na standard stanovnika te zemlje, kao i povezanost navedene poslastice s Japanom, nije isključena ni ta mogućnost. U svakom slučaju treba pripremiti novčanik jer njegovom izvorniku iznos doseže 260 tisuća eura.